La ce nivel au ajuns costurile blocării Canalului Suez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto EPA EFE
Foto EPA EFE

Cargobotul uriaş care a blocat canalul Suez începând de marţi a fost repus pe linia pe plutire, a anunţat Autoritatea Canalului Suez, precizând că traficul naval ar putea fi reluat spre finalul zilei.

Cât a costat blocajul: 6,7 milioane de dolari pe minut

Aproximativ 12% din comerţul global, aproximativ un milion de barili de petrol şi 8% din gazul natural lichefiat, traversează zilnic canalul, a informat BBC.

Preşedintele Consiliului de Administraţie SCA, Osama Rabie, a declarat sâmbătă că fiecare zi de blocaj însemna o pierdere de 15 milioane de dolari pentru canal.

Înainte de izbucnirea pandemiei, navele care treceau prin Canalul Suez aduceau venituri care reprezentau 2% din PIB-ul Egiptului, potrivit agenţiei de rating Moody's.

Datele publicate de jurnalul Lloyd's List arătau că blocarea canalului a oprit activităţi comerciale de 9,6 miliarde de dolari în fiecare zi, adică 400 de milioane de dolari pe oră şi aproximativ 6,7 milioane pe minut.

Compania de asigurări Allianz a anunţat vineri că analiza lor estimează costurile globate ale blocajului între 6 şi 10 miliarde de dolari pe săptămână.

Totodată, potrivit brokerului naval Braemar ACM, costul închirierii navelor care să transporta marfă către şi din Asia şi Orientul Mijlociu a crescut cu 47%, la 2,2 milioane de dolari. Anumite nave au fost redirecţionate pentru a ocoli Canalul Suez, adăugând 8 zile până la destinaţie şi noi costuri.

Adevăratul impact al blocajului va putea fi evaluat abia când Canalul Suez va fi complet eliberat şi comerţul reluat în totalitate.

Sute de nave aşteptă să traverseze canalul Suez

Pe parcursul weekendului, 14 remorchere au acţionat pentru a debloca nava, iar luni dimineaţă Autoritatea Canalului Suez a anunţat că nava Ever Given a fost repusă pe linia de plutire. Manevrele vor continua astăzi, odată cu fluxul, pentru a se repoziţiona nava pe mijlocul canalului navigabil.

Richard Mead, editor al jurnalului de navigaţie Lloyd's List, a declarat pentru BBC că este convins că traficul pe Canalul Suez se va redeschide spre finalul zilei de luni, după o inspecţie. Potrivit acestuia, navele mai mici au început deja să tranziteze canalul lung de 193 de kilometri, dar s-ar afla deja aproape 450 de nave la coadă.

Nava Ever Given are 400 de metri lungime şi cântăreşte 200.000 de tone, având o capacitate maximă de 20.000 de containere. În momentul blocajului transporta 18.300 de containere. Cargobotul este operat de compania taiwaneză Evergreen Marine şi este una dintre cele mai mari nave de acest tip din lume.

Blocajul s-a produs marţi, după ce Ever Given a eşuat şi a rămas poziţionată aproape perpendicular pe canal. La prima vedere s-a crezut că incindentul s-a datorat vântului puternic, însă Autoritatea Canalului Suez (SCA) a anunţat că acesta nu a fost singurul motiv. Va urma o investigaţie pentru a se stabili dacă au avut loc şi erori tehnice sau umane.

Citeşte şi:

 

Cum a fost repus pe linia de plutire, după o muncă titanică, de aproape o săptămână

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite