Când începe noua sesiune „Rabla Plus”. Bugetul pe care îl au la dispoziție persoanele fizice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Persoanele fizice vor avea la dispoziţie un buget de 72,6 milioane de lei pentru o nouă sesiune „Rabla Plus”, ce va fi demarată începând de joi, 23 noiembrie, a anunțat luni ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.

foto macara care mută mașini din cadrul programului „Rabla Plus”
Joi începe noua sesiune „Rabla Plus”

„Începând cu ziua de joi, prin Administraţia Fondului de Mediu, vom deschide o nouă sesiune pentru „Rabla Plus”. Este vorba de autoturismele electrice şi plug-in hybrid. Această nouă sesiune se va adresa persoanelor fizice, pentru că avem nişte sume de bani rămase ca urmare a derulării acestui program. Nu sunt bani foarte mulţi, sunt 72,6 milioane de lei, deci vom putea finanţa aproximativ 1.500 de autoturisme electrice, însă ştiu că e un program extrem de apreciat de către români, care vor beneficia de unul dintre cele mai mari vouchere din Uniunea Europeană, de aproximativ 10.000 de euro, aşa cum i-am învăţat şi până acum. Aş mai adăuga faptul că, începând din anul 2016, când a început Programul "Rabla Plus", până astăzi, am pus pe străzile României peste 36.000 de autoturisme 100% electrice, care înseamnă un mediu mai curat în oraşele din România şi multe alte beneficii”, a menţionat Fechet.

Conform statisticii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA), publicată recent, autoturismele „verzi”, respectiv cele electrice (100% şi hibride plugin), precum şi cele full hybrid (care dispun şi de propulsie electrică fără încărcare din sursă externă), au ajuns să deţină, în România, la finele lunii octombrie a acestui an, o cotă de piaţă de 23,8%, care depăşeşte cu 10,9% cota deţinută de motoarele diesel.

Pe ansamblu, autoturismele ecologice au performat, iar achiziţiile din această categorie au crescut considerabil (+31,8%), faţă de perioada similară a anului trecut. În acest context, este de remarcat creşterea importantă a autoturismelor 100% electrice (+51,3%) şi a celor plug-in hybrid (+45,7%) din totalul autoturismelor electrificate.

Programul „Rabla Plus” a beneficiat, în acest an, de bugete alocate persoanelor juridice - 83,47 milioane lei, primăriilor şi instituţiilor publice - 34 milioane de lei, în timp ce persoanele fizice au alocată suma de 155 milioane de lei. 

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite