Jerome Powell: Rezerva Federală a SUA va discuta probabil despre accelerarea reducerii achiziţiilor de obligaţiuni la şedinţa viitoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jerome Powell - foto: AFP
Jerome Powell - foto: AFP

Preşedintele Rezervei Federale a Statelor Unite, Jerome Powell, a declarat marţi că banca centrală a SUA va discuta probabil despre accelerarea ”reducerii” achiziţiilor de obligaţiuni la următoarea sa şedinţă de politică monetară, pe fondul unei economii puternice şi a aşteptărilor că inflaţia ridicată va persista până la mijlocul anul urmator, iar informaţia a dus la aprecierea dolarului, transmite Reuters.

Indicele dolarului a devenit pozitiv după comentariile Powell şi a crescut cu 0,1%, la 96,331.

Euro s-a depreciat cu 0,1% faţă de dolar în urma declaraţiei lui Powell, la 1,1279 dolari. Yenul japonez a crescut cu 0,2%, la 113,31 pentru un dolar.

”În acest moment, economia este foarte puternică şi presiunile inflaţioniste sunt mari şi, prin urmare, este oportun, în opinia mea, să luăm în considerare încheierea reducerii achiziţiilor noastre de active, pe care am anunţat-o de fapt la întâlnirea din noiembrie, poate cu câteva luni mai devreme, şi mă aştept să discutăm despre asta la următoarea noastră întâlnire în câteva săptămâni”, a spus Powell într-o audiere în faţa Comitetului bancar al Senatului SUA.

Fed a început să-şi reducă sprijinul pentru economie în această lună şi este în prezent pe cale să îşi reducă complet achiziţiile lunare de titluri de Trezorerie şi de titluri garantate cu ipoteci, de 120 de miliarde de dolari, până în iunie.

Programul a fost introdus la începutul anului 2020 pentru a ajuta economia să treacă prin pandemia de Covid-19.

O serie de oficiali ai Fed susţinuseră anterior ca banca centrală să accelereze acest ritm pentru a-l termina cândva în primăvară, pentru a permite începerea mai devreme a creşterii ratelor dobânzii, în cazul în care ar fi necesare pentru a controla inflaţia.

Remarcile lui Powell par să sugereze că este gata să se alăture acelor colegi, pentru a favoriza o reducere mai rapidă a achiziţiilor de active, şi au fost făcute pe măsură ce pieţele financiare au continuat să fie tulburate de apariţia unei noi variante a coronavirusului care ar putea avea o rezistenţă mai mare la vaccinurile actuale.

Citeşte şi: 

NATO şi SUA: Rusia va plăti un preţ mare dacă va agresa din nou Ucraina. Putin: Rusia va reacţiona dacă NATO va amplasa rachete în Ucraina

SUA: Atac armat la un liceu, soldat cu puţin 3 morţi şi 8 răniţi. Suspectul, un elev în vârstă de 15 ani, a fost arestat

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite