Italia înfiinţează un organism care va superviza finanţele cluburilor sportive profesioniste

0
Publicat:

Guvernul italian a decis vineri să înfiinţeze un comitet care va superviza bugetele cluburilor sportive profesioniste, inclusiv a celor de fotbal şi basket, pentru a răspunde la problemele financiare ale sectorului şi a asigura o concurenţă corectă, transmite Reuters.

agenti garda de finante Italia
Foto: Shutterstock

Un proiect de act normativ consultat de Reuters, înaintea unei reuniuni a Cabinetului de la Roma, care a aprobat planul, prevede că "un comitet independent" va analiza "legalitatea şi regularitatea" finanţelor cluburilor profesioniste", pentru a se asigura că sunt gestionate în mod corect şi sustenabil. Comitetul va putea să emită opinii care ar putea duce la măsuri vizând "admiterea, participarea şi excluderea" cluburilor din competiţiile profesioniste.

Informaţiile iniţiale vizând planurile Guvernului condus de Giorgia Meloni de a superviza finanţele cluburilor sportive profesioniste au declanşat un val de critici în rândul responsabililor din domeniul sportului, îngrijoraţi că astfel de măsuri ar putea deschide calea pentru amestecul politicului în afacerile lor.

"Obiectivul comun este nu doar acela de a reduce datoriile ci, mai ales, acela de a lucru la respectarea concurenţei corecte şi a permite organismelor de reglementare...să ia deciziile corecte", a spus ministrul Sportului, Andrea Abodi. "Sunt convins că şi cei care sunt împotrivă vor lucra împreună pentru a se asigura că această nouă entitate va avea succes", a adăugat Abodi.

Propunerea Executivului de la Roma, care poate suferi modificări în Parlament, seamănă cu planurile vizând numirea unui regulator independent pentru fotbalul englez.

Noul comitet, care este inclus într-un decret mai amplu vizând sporturile, va fi compus din şase membri şi un preşedinte. Abodi a informat că cluburile de fotbal şi basket vor putea să propună o parte din membri viitorului comitet.

În ultimii an, Juventus şi Inter Milan, două din cele mai mari nume din fotbalul italian, s-au confruntat cu probleme financiare. Zilele trecute, fondul american de investiţii Oaktree Capital Management a preluat controlul la Inter Milan, după ce acţionarul majoritar chinez al campionilor din Serie A a ratat o plată de 395 milioane de euro către fondul american.

La rândul său, Juventus, echipă controlată de familia Agnelli, a fost penalizată cu 10 puncte în ultimul sezon din Serie A şi a fost exclusă din competiţiile europene în 2023-24 după o serie de nereguli contabile. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite