Irakul și Iranul au început construcția unei căi ferate între țări

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se preconizează că lucrările la construcția noii căi ferate vor dura doi ani.

Basra, Irak. Foto: Arhiva Adevărul
Basra, Irak. Foto: Arhiva Adevărul

Prim-ministrul irakian Mohammed al-Sudani a pus piatra de temelie pentru o cale ferată între Republica Arabă și Iran, a relatat portalul de informații Shafaq News. Potrivit acestuia, ceremonia a avut loc la punctul de trecere a frontierei din orașul Shalamche din provincia irakiană Basra. Din partea iraniană, la ea a participat prim-vicepreședintele Mohammad Mokhber.

Comunicația feroviară prin punctul de trecere a frontierei din Shalamche va deveni una dintre rutele pentru transportul pasagerilor care călătoresc către locurile sfinte din provinciile [irakiene] An-Najaf și Karbala”, a spus premierul irakian, vorbind la ceremonie. Potrivit acestuia, proiectul de construcție „reprezintă un alt pilon în consolidarea infrastructurii și extinderea capacității Irakului de a coopera cu țările vecine, în special în primirea călătorilor sosiți din Iran și țările din Asia Centrală”.

La rândul său, Mokhber și-a exprimat încrederea că, după finalizarea construcției, care se preconizează că va dura doi ani, „schimburile comerciale dintre Iran și Irak se așteaptă că vor înregistra un salt uriaș”.

Bagdadul și Teheranul au semnat un acord pentru construirea unei căi ferate între orașele Basra și Shalamche de la granița Iran-Irak în 2019. Cu toate acestea, părțile au întâmpinat dificultăți în implementarea proiectului, deoarece zonele prin care ar trebui să treacă linia de cale ferată sunt minate, iar lucrările de deminare au amânat demararea lucrărilor.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite