Irak: Importurile de gaz din Iran vor fi plătite cu petrol

0
Publicat:

Guvernul Irakian a anunțat că importurile de gaze iraniene vor fi plătite Teheranului cu petrol, metoda a fost adoptată ca soluție de a ocoli mecanismul complex urmat în prezent negociat cu Washingtonul pentru a nu contraveni sancțiunilor impuse Iranului, a anunțat premierul Mohammed Shia al-Sudani, relatează AFP, scrie Agerpres.

Drapele Irak și Iran FOTO: Shutterstock
Drapele Irak și Iran FOTO: Shutterstock

Din cauza sancțiunilor impuse Iranului, nu se pot face plăți directe către Teheran pentru gaz. În present, banii sunt depuși într-un cont bancar irakian, care îi permite Iranului să facă achiziții pentru anumite categorii de produse specifice din sectoarele alimentare și farmaceutice.

Metoda a fost una complexă și a cauzat mai multe întârzieri în privința plăților, fapt ce a dus la suspendări regulate a livrărilor de gaze de către Iran, pentru economia irakiană gazele sunt importante pentru producția de electricitate, centralele pe gaz alimentează o treime din nevoile țării.

Iranul și-a redus în ultimele 10 zile aprovizionarea cu gaze a Irakului la jumătate din cauza unor restanțe la plată în valoare de peste 11 miliarde de euro, depuse în contul convenit, dar pe care Teheranul nu îl poate folosi, a confirmat premierul irakian într-un discurs la televiziune.

Premierul al-Sudani a precizat că "întrucât partea americană nu a dat autorizaţiile necesare pentru transferul de fonduri (...), furnizarea de gaz iranian a fost oprită". "Nu am putut obţine autorizaţia de a transfera toate aceste facturi neplătite, astfel încât vecinul nostru iranian să poată continua să ne furnizeze gaz", a adăugat premierul, referindu-se la "complexitatea" "mecanismului de transfer", "severitatea sancţiunilor" şi "procedurile complicate ale Trezoreriei americane", dar a confirmat o plată recentă de 1,8 miliarde de euro.

Nu există o reacție din partea Washingtonului referitoare la declarația irakiana sau asupra acordului dintre Irak și Iran. Premierul irakian a anunțat că s-a negociat un "acord" cu o delegaţie iraniană venită la Bagdad pentru a se realize:  "schimbul în natură, adică vom da petrol brut sau păcură grea în schimbul gazului iranian".

"În acest fel, putem garanta continuitatea alimentării cu gaz", a concluzionat premierul irakian.

Pentru irakieni remedierea situației este extrem de importantă deoarece a agravat întreruperile de current, într-un moment în care sunt temperature caniculare de aproximativ 50 de grade.  

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite