Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: România nu îşi permite în acest moment să renunţe complet la relaţia cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că, aşa cum arată declaraţiile oficiale, acordul cu FMI este suspendat în sensul în care se reiau discuţiile în noiembrie FOTO Adevărul
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, consideră că, aşa cum arată declaraţiile oficiale, acordul cu FMI este suspendat în sensul în care se reiau discuţiile în noiembrie FOTO Adevărul

România nu îşi permite acum să renunţe complet la relaţia cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) deoarece trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile pe care şi le-a asumat în domeniul reformelor structurale, pentru a da un semnal pozitiv pieţelor financiare, a declarat Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal.

"Este un moment dificil (suspendarea acordului cu FMI — n. r.). Nu cred că România îşi permite în momentul de faţă să renunţe complet la relaţia cu FMI. Nu în acest moment. După ce expiră acordul, poate fi o discuţie în funcţie de cum evoluează lucrurile, dar în momentul de faţă cred că avem nevoie să ne îndeplinim obligaţiile pe care ni le-am asumat şi care ar fi un semnal pentru pieţele financiare că suntem serioşi şi avem un angajament ferm pentru reforme structurale", a subliniat Dumitru, potrivit Agerpres.

El spune că, aşa cum arată declaraţiile oficiale, acordul este suspendat în sensul în care se reiau discuţiile în noiembrie.

"Dar, între timp, se pare că se întâmplă nişte lucruri. Adică, până se reiau discuţiile, se pare că Guvernul doreşte să ia anumite măsuri care au un impact semnificativ în primul rând la nivelul reducerii de CAS. Impactul este mai mult decât semnificativ, că discutăm de 3, 4, 5 miliarde de lei la orizontul unui an de zile. Cifra este mai mult decât semnificativă şi riscul de derapaj bugetar pentru 2015 este unul foarte mare, dacă nu reuşim să găsim măsuri compensatorii. De fapt, probabil aceasta a fost şi poziţia Fondului: putem implementa măsura respectivă dacă găsim măsuri compensatorii", a explicat preşedintele Consiliului Fiscal.

În opinia sa, măsura compensatorie prevăzută în actul normativ de aprobare a reducerii CAS cu cinci puncte procentuale, respectiv îmbunătăţirea colectării, nu poate fi luată în calcul.

"Cred că este o glumă. De îmbunătăţirea colectării discutăm de peste 20 de ani, toate guvernele şi-au propus îmbunătăţirea colectării şi nu este deloc prudent să îţi întemeiezi o proiecţie bugetară pe îmbunătăţirea colectării. Dacă se produce, acesta ar trebui să fie un plus. Discutăm de miliarde de lei care nu pot apărea peste noapte din îmbunătăţirea colectării. Nu că nu ar putea să apară, dar experienţa noastră istorică arată că nu s-a întâmplat lucrul acesta", a precizat Ionuţ Dumitru.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite