Ion Ţiriac a vândut şi Ţiriac Leasing. Ce afaceri a înstrăinat sau cumpărat miliardarul român în ultima perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
tiriac

Banca Transilvania a cumpărat Ţiriac Leasing de la Grupul Ţiriac, aceasta fiind prima achiziţie a unei companii de leasing care nu face parte dintr-un grup financiar-bancar, a anunţat BT.

BT şi Grupul Ţiriac au anunţat în ianuarie a.c. semnarea acordului de achiziţionare. A urmat primirea aprobării din partea Consiliului Concurenţei, iar în această etapă, odată cu închiderea tranzacţiei, BT va începe integrarea Ţiriac Leasing în Grupul Financiar Banca Transilvania.

Ţiriac Leasing este a treia companie de profil şi prima companie de leasing independentă, achiziţionată de Banca Transilvania, după Idea Leasing şi ERB Leasing. În 2019, ERB Leasing a fuzionat cu BT Leasing, iar Idea Leasing este în etapa de integrare în Grupul Financiar BT.

BT Leasing şi Ţiriac Leasing sunt companii de top pe piaţa de leasing din România, cu peste 20 de ani de activitate în domeniu. Ţiriac Leasing are un portofoliu diversificat de produse de leasing şi oferă finanţare în sistem de leasing financiar pentru toate modelele de autovehicule, precum şi finanţare de echipamente. Clienţii săi sunt companii private, instituţii din sectorul public, multinaţionale, persoane fizice şi persoane fizice autorizate. Compania a ajuns la active de 213 milioane de euro, la finalul anului 2021, iar de-a lungul timpului a finanţat aproape 40.000 de clienţi.

„Pentru Grupul Financiar Banca Transilvania, achiziţia arată interesul pentru dezvoltarea pieţei de leasing, creşterea şi întărirea echipei, respectiv transferul de expertiză”, se menţionează în comunicat.

Consultanţii tranzacţiei au fost, pentru Banca Transilvania, PwC, D&B David şi Baias S.C.A., iar pentru Grupul Ţiriac, Filip & Company.

Banca Transilvania este cea mai mare bancă din România şi principalul finanţator al economiei, acoperind toate segmentele de clienţi şi linii de business în sectorul financiar. Cu o poveste începută în urmă cu aproape 30 de ani, are peste 19% cotă de piaţă, 3,6 milioane de clienţi, peste 9.000 de angajaţi, soluţii de online banking şi 500 de sedii în 180 de localităţi.

Ţiriac Leasing este unul dintre liderii pieţei de leasing din România şi oferă finanţare în sistem de leasing financiar pentru toate modelele de autovehicule, de la autoturisme până la flote comerciale, şi finanţare de echipamente. Portofoliul de clienţi al Ţiriac Leasing este format atât din companii private, multinaţionale, companii din sectorul public, cât şi din persoane fizice şi persoane fizice autorizate.

Ţiriac Leasing activează pe piaţă de peste 20 de ani, timp în care a dezvoltat un portofoliu diversificat de produse de leasing, prezentând o specializare semnificativă şi recunoscută în sectorul auto, care va genera un aport relevant pentru Grupul Financiar Banca Transilvania. La data tranzacţiei, Ţiriac Leasing avea active de 213 milioane de euro, finanţând de-a lungul timpului peste 37.000 de clienţi.

Segmentul Financiar al Grupului Ţiriac este format din Ţiriac Leasing (înfiinţată în 1999) , Ţiriac Operating Leasing (înfiinţată în 2003) şi Allianz Ţiriac, ale cărei baze au fost puse încă din anul 1994. 

În ultima perioadă, în piaţă s-au anunţat însă o serie de tranzacţii, respectiv vânzarea unor companii din grup şi achiziţia altora. 

Ţiriac Operating Leasing, cumpărată de Autonom 

La 25 ianuarie 2022, compania Autonom, specializată în leasing operaţional şi închirieri auto, anunţă achiziţia Ţiriac Operating Lease (companie specializată în consultanţă pt IMM-uri privind soluţii de mobilitate). Tranzacţia va fi finalizată în prima parte a acestui an, după primirea aprobării Consiliului Concurenţei.

„Autonom şi Grupul Ţiriac au semnat un acord pentru achiziţia Ţiriac Operating Lease (Premium Leasing SRL) - un business cu venituri anuale de peste 80 de milioane de lei şi active în valoare de peste 200 milioane de lei. Astfel, două dintre cele mai importante companii cu capital integral românesc din piaţa serviciilor de leasing operaţional, cu viziuni compatibile în ceea ce priveşte centrarea pe clienţi, avansează spre o nouă etapă în construcţia unui business mai puternic în sectorul mobilităţii”, a anunţat marţi Autonom.

Ţiriac Operating Lease (cu denumirea comercială înregistrată Premium Leasing SRL) activează pe piaţa locală începând din anul 2003, derulând de-a lungul timpului activitatea de leasing operaţional şi management de flote în cadrul Grupului Ţiriac, în peste 4.500 de contracte şi respectiv, pentru aproximativ 9.000 de autovehicule.

„Prin acest pas, Autonom îşi întăreşte poziţia pe piaţa de leasing operaţional din România şi depăşeşte semnificativ pragul de 10.000 de maşini”, a informat Autonom, fără a preciza care a fost valoarea tranzacţiei.

“Tranzacţiile în care s-a implicat recent Grupul Ţiriac s-au bazat pe analiza în profunzime a gradului de maturitate atins de companiile noastre de leasing. În paralel cu aceste tranzacţii, Grupul Ţiriac îşi continuă politica de investiţii în noi domenii de activitate cu potenţial de creştere pe termen mediu şi lung, dar şi în industriile în care activează curent prin companiile sale,” a declarat Petru Văduva, CEO al Grupului Ţiriac.

Allianz Ţiriac cumpără Gothaer Asigurări 

În noiembrie 2021 a Allianz Ţiriac a primit aprobările din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) şi Consiliului Concurenţei pentru achiziţia pachetului majoritar de acţiuni al Gothaer Asigurări Reasigurări, finalizarea integrării urmând să aibă loc până la finalul anului 2022.

Achiziţia Gothaer Asigurări Reasigurări reprezintă o dovadă concretă a angajamentului Allianz-Ţiriac faţă de piaţa românească de asigurări, chiar şi în vremuri tulburi. Suntem pregătiţi să iniţiem cât mai repede procesul de integrare, după aprobarea proiectului de fuziune, şi să devenim o singură echipă care reuneşte expertiza celor două organizaţii în interesul clienţilor, angajaţilor, partenerilor de distribuţie şi acţionarilor. Mulţumim reprezentanţilor Gothaer pentru colaborarea profesionistă şi autorităţilor pentru încrederea acordată”, a declarat Virgil Şoncutean, Director General al Allianz-Ţiriac Asigurări.

La finalul anului 2021, portofoliul Gothaer Asigurări Reasigurări este estimat la 83,3 milioane de lei.

Dacă în 2020 Ion Ţiriac avea o avere de 1,2 miliarde de dolari, acum el a ajuns la 1,6 miliarde de dolari. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri