Iohannis: Rectificarea este obligatorie, pentru pensii nu au fost suficienţi bani. Creşterea salariului minim este o necesitate şi se va realiza

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat marţi că rectificarea bugetară este „obligatorie”, în contextul în care pentru pensii nu au fost alocaţi suficienţi bani de fostul Guvern. De asemenea, el consideră că majorarea salariului minim este o necesitate şi susţine că ea se va realiza.

„Ministrul Finanţelor şi premierul mi-au prezentat câteva date bugetare. Datele sunt clare, cifrele sunt reci, concluziile sunt un pic mai complexe şi, din păcate, a trebuit să constatăm că situaţia e cea care este: deficitul va trece, este clar, de 4%. Pe de altă parte, este la fel de clar că anumite cheltuieli trebuie făcute”, a afirmat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Preşedintele a precizat că fostul Guvern nu a prevăzut destui bani pentru plata pensiilor. „Bunăoară, s-a găsit că pentru pensii nu au fost, pur şi simplu, suficienţi bani şi aici trebuie făcută o rectificare, la fel şi în alte domenii unde de multă vreme nu s-au mai făcut plăţi, nu s-au onorat contracte şi aceste lucruri sunt inadmisibile într-o societate normală şi cu un guvern responsabil. Aşadar, rectificarea e obligatorie”, a mai spus Iohannis.

El a precizat că a avut, luni, „o discuţie aşezată şi aplicată” cu premierul Ludovic Orban şi cu ministrul Finanţelor, Florin Cîţu. „Mi-au prezentat câteva date, abordări, în special în legătură cu rectificarea bugetară, dar am discutat şi despre salariul minim”, a adăugat şeful statului. Potrivit acestuia, creşterea salariului minim este nu doar o solicitare a sindicatelor, este o necesitate şi se va realiza, urmând ca mai multe detalii în acest sens să dea reprezentanţii Guvernului.

Klaus Iohannis a menţionat, de asemenea, că nici pentru 2020 nu ştie dacă se va putea ajunge cu deficitul în marja de 3 la sută.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite