Iohannis: Lumea se aşteaptă la un recul după criza de coronavirus. Nu vrem să pierdem timpul, pregătim măsuri. Nu vom avea probleme cu plăţile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că nu vrea ca România să piardă timpul şi pregăteşte un set de măsuri, în contextul în care liderii europeni se aşteaptă la un recul după criza de coronavirus. El a precizat că ţara noastră nu va avea probleme cu plăţile în următoarele luni.

Principalele declaraţii, făcute la începutul primei şedinţe a Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României, generat de efectele COVID-19:

Este o ocazie foarte potrivită pentru care ne aducăm azi, să discutăm măsuri prin care putem să prevenim probleme care ar putea să apară în economia României după criza de coronavirus.

Sunt foarte mulţumit de felul în care guvernul Orban gestionează această criză, măsurile mi se par potrivite, au venit la timp. Repet: nu putem să lăsăm totul în treaba autorităţilor, fiecare dintre noi să acţioneze responsabil, să evităm panica, să evităm isteria.

În ce priveşte întâlnirea, am aflat ieri de la ceilalţi lideri europeni că lumea se aşteaptă la un recul în economie după ce se termină criza de coronavirus. Sperăm să se termine poate deja în câteva săptămâni.

E clar: noi nu vrem să pierdem timpul şi deja pregătim împreună un plan de măsuri, avem întâlniri cu toţi specialiştii, cu mediul privat, pentru ca în acest grup de lucru să vedem ce măsuri ar fezabile, care pot fi pregătite, cum pot fi pregătite, astfel încât reculul din economie să fie tratat foarte rapid şi să nu pierdem nici vreme şi să nu pierdem nici banii românilor.

Ceva urmări vor fi, chiar dacă am aflat că ministrul Finanţelor s-a pregătit foarte bine pentru această situaţie. M-a asigurat astăzi că nu vor fi niciun fel de probleme cu plăţile în următoarele luni. Sigur că pe la mijlocul anului se va trage linie, se va face o evaluare foarte serioasă şi atunci la momentul respectiv vreau să ştiu că avem deja măsurile fie în curs, fie pregătite, pentru a putea merge bine mai departe.

Am încredere în guvernul Orban şi cred că se vor găsi cele mai potrivite măsuri.

Este o discuţie care va începe astăzi şi guvernul va evalua în ce măsură şi cum pot fi sprijinite mai ales întreprinderile mici şi mijlocii, care nu au resurse să reziste foarte mult, dar şi sectoare care deja acum suflă un pic ami mai greu cum sunt transportatorii. Aceste lucruri vor fi pregătite începând de astăzi.

Mesajul principal este să evaluăm în mod prudent şi responsabil implicaţiile economice şi sociale, să nu minimalizăm impactul economic al acestei crize care se tot extinde în plan regional şi european.

Este esenţial să identificăm cele mai adecvate mecanisme şi instrumente prin care să protejăm nu doar sănătatea cetăţenilor, ci şi funcţionarea economiei şi a societăţii noastre în ansamblu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite