Cât va costa Autostrada Sudului, ce trece prin Alexandria. Şoferii vor scoate bani din buzunar pentru autostrada în parteneriat public-privat

Cât va costa Autostrada Sudului, ce trece prin Alexandria. Şoferii vor scoate bani din buzunar pentru autostrada în parteneriat public-privat

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză a publicat recent studiul de fundamentare pentru Autostrada Sudului, care va trece inclusiv prin Alexandria. Ea va fi construită în parteneriat public-privat, va costa 2,55 miliarde euro şi şoferii vor plăti 5 euro pentru fiecare sută de kilometri pe care vor circula.

Autostrada Sudului va trece prin Bucureşti, Craiova şi Drobeta - Turnu Severin şi va avea o lungime de aproximativ 311 km, arată studiul de fundamentare publicat de Comisia de Strategie şi Prognoză. Autostrada va fi construită în parteneriat public-privat (PPP), iar construcţia va dura 5 ani (2020-2025), fiind urmată de o perioadă de 25 de ani de întreţinere şi operare în regim de autostradă cu taxă, în perioada 2025-2049.

Din calcule a rezultat un cost de realizare a Autostrăzii Sudului de 2,553 miliarde euro (nu este luată în calcul achiziţionarea de terenuri care nu este în sarcina partenerului privat).

Spre comparaţie, CNSP estimează că viitoarele autostrăzi Braşov - Ploieşti şi Târgu Neamţ - Iaşi, care vor fi construite tot în parteneriat public-privat, vor costa 1,36 miliarde euro, respectiv 1,201 miliarde euro. 

Taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism pentru fiecare 100 km lungime de autostradă este preconizată a fi de minim 5 euro fără TVA, supus indexării la data de 1 martie a fiecărui an cu rata de creştere a salariului mediu net din anul anterior. Nivelul tarifului perceput este stabilit în funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV se plăteşte, pentru fiecare 100 km autostradă, minim 8 euro fără TVA, iar pentru un HGV şi un Bus se plăteşte minim 12 euro fără TVA.

Totodată, spre comparaţie, pe autostrăzile Braşov - Ploieşti şi Târgu Neamţ - Iaşi, promise tot în regim de PPP, Guvernul a stabilit că şoferii vor plăti o taxă de utilizare a autostrăzii de 6,3 euro fără TVA pentru fiecare 100 km. 

Patru sectoare

Autostrada Sudului va fi împărţită în patru sectoare: Bucureşti – Alexandria, Alexandria – Roşiori de Vede, Alexandria – Roşiori de Vede şi Caracal – Drobeta Turnu Severin.

Punctul de început va fi în nodul rutier de la intersecţia cu viitoarea Autostradă de Centură a Bucureştiului. Punctul de sfârşit va fi intersecţia cu drumul national DN 67.

Sector 01 - km 0+000 - km 66+000, Bucureşti - Alexandria

La km 0+000, se realizează primul nod rutier, cu inelul 2 al Centurii Bucureşti, inel care va fi realizat în profil de autostradă.

Traseul autostrăzii, pe acest sector, merge aproape paralel cu DN6, pe partea stângă a acestuia, în direcţia Sud-Vest.

La km 66+000, traseul autostrăzii ajunge în dreptul localităţii Alexandria, localitate ce se va conecta la autostradă, prin intermediul unui nod rutier. Localitatea Alexandria va fi ocolită de autostradă prin nord.

Traseul Autostrăzii Sudului începe din Autostrada de Centura a Municipiului Bucureşti, prin intermediul unui nod rutier proiectat, situat în apropiere de Măgurele, apoi trece prin vecinatatea următoarelor localităţi: Ia aproximativ 828 m de Alunişu, limitrof 1 Decembrie 1918, circa 700 m de Dărăşti – llfov, limitrof Popeşti şi Mihăileşti, Ia 270m de Băneşti şi Gorneni, 500 m de Bulbucata, 1,2 km de Valea Plopilor, 900 m de Letca Nouă, limitrof Letca Veche, 240 m de Tunari, limitrof Comoara şi Măgura, 1,3 km de Vităneşti, 1,2 km de Alexandria.

Sector 02 - km 66+000 - 94+800, Alexandria - Roşiori de Vede

După localitatea Alexandria, traseul autostrăzii îşi schimbă direcţia de dezvoltare spre vest, mergând paralel cu DN6, pe partea dreapta a acestuia.

La km 90+000 al autostrăzii, traseul autostrăzii trece de pe partea dreaptă a DN 6 pe partea stangă a acestuia, intersectând DN6 (km 116+500), în apropierea oraşului Roşiori de Vede.

Din Alexandria, traseul Autostrăzii Sudului trece prin proximitatea următoarelor localităţi, la o distanta mai mica de 2,5 km: Mavrodin, Nenciulesti, Paru Rotund, Peretu, Roşiorii de Vede.

Sector 03 - Km 94+800 - km 146+300, Roşiori de Vede – Caracal

Din localitatea Roşiori de Vede, traseul autostrăzii îşi menţine direcţia de dezvoltare spre vest.

Localitatea Caracal va fi ocolită prin nord.

În acest sector, traseul Autostrăzii Sudului trece prin proximitatea următoarelor localităţi, la o distanta mai mica de 2.5 km: Mihăieşti, Seaca, Crăciunei, Radomireşti, Dăneasa, Stoeneşti, Caracal.

Sector 04 - km 146+300 - km 311+100, Caracal - Drobeta Turnu Severin

Din localitatea Caracal, traseul autostrăzii îşi schimbă direcţia spre Vest - Nord-Vest, urmărind preponderent, în paralel, drumul national 6.

Traseul va intersecta varianta de ocolire Craiova şi, mai apoi, DN 6. Intersecţia cu Varianta de ocolire a Craiovei se face la km 186+400, iar intersecţia cu DN 6 la km 186+800, respectiv km 216+500 al DN6. După intersecţia cu DN6 Autostrada îşi dezvoltă traseul pe partea de nord a Municipiului Craiova, paralel cu Centura existentă a municipiului pe partea dreaptă opusă oraşului. Pe zona Municipiului Craiova aceasta descriere ca nivel de detaliu se opreşte la acest nivel urmând ca în baza studiilor de teren să se detalieze, mai ales având în vedere faptul că se află în implementare DE Piteşti - Craiova.

În acest sector, traseul Autostrăzii Sudului trece prin proximitatea următoarelor localităţi, la o distanta mai mica de 2.5 km: Drăgiceni, Grozăvesti, Zănoaga, Leu, Cosoveni, Craiova, Albesti, Isalniţa, Mosneni, Brădet, Tatomiresti, Gura Motrului, Hurducesti, Simian.

Poduri şi viaducte

S-a prevăzut un număr de 146 de poduri şi un număr de 14 de viaducte, împărţite pe sectoare după cum urmează:

Sector 01, A0 - Alexandria

• Număr poduri - 40;

• Număr viaducte - 0.

Sector 02, Alexandria - Roşiorii de Vede

• Număr poduri - 14;

• Număr viaducte - 0.

Sector 03, Roşiorii de Vede - Caracal

• Număr poduri - 46;

• Număr viaducte - 1.

Sector 04, Caracal - Drobeta-Turnu-Severin

• Număr poduri - 46;

• Număr viaducte - 13.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: