Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi, supraevaluată de patru ori

Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi, supraevaluată de patru ori

Deputatul Nicuşor Dan acuză că Autostrada Târgu Neamţ-Iaşi va costa aproape 20 milioane de euro pe kilometru, de patru ori mai mult decât prevedeau standardele de cost stabilite în 2010.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Acum vedem şi consecinţele Ordonanţei de Urgenţă adoptată de guvern în 2018, prin care au fost anulate standardele de cost la investiţiile publice. Astăzi, Guvernul Dăncilă a aprobat studiul de fundamentare al proiectului Autostrăzii Târgu Neamţ - Iaşi, care va avea 68 de kilometri, investiţia realizată prin parteneriat public – privat fiind estimată la 1,2 miliarde de euro. Aproape 20 de milioane de euro pe kilometru, de patru ori mai mult decât prevedeau standardele de cost stabilite prin HG 1394 din 2010”, scrie Nicuşor Dan, pe pagina sa de Facebook.

El susţine că, în momentul discutării în Parlament a legii prin care a fost aprobată OUG privind abrogarea unor dispoziţii în domeniul investiţiilor finanţate din fonduri publice, a solicitat menţinerea standardelor de cost şi reactualizarea lor la piaţă, nu anularea lor.

„Argumentul meu a fost acela că se va da liber la furat din banii publici şi că vor apărea din nou lucrări care vor costa de câteva ori preţul pieţei. Din păcate, nici parlamentarii, nici preşedintele Klaus Iohannis, căruia i-am trimis o scrisoare prin care i-am solicitat să retrimită legea în Parlament, nu au ţinut cont de argumentele prezentate,iar acum apar şi lucrările care costă de câteva ori mai mult decât preţul real”, adaugă Nicuşor Dan.

Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, vineri, în deschiderea şedinţei de Guvern, că aprobă studiul de fundamentare pentru construcţia în parteneriat public-privat a Autostrăzii Târgu Neamţ-Iaşi. Potrivit ei, valoarea totală a investiţiei este esimată la 1,2 miliarde euro, iar perioada de proiectare şi realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 luni.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: