A fost lansată licitaţia pentru Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi, în parteneriat public-privat

A fost lansată licitaţia pentru Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi, în parteneriat public-privat

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP) a publicat joi, în platforma de achiziţii publice SICAP, anunţul pentru atribuirea contractului de realizare în parteneriat public-privat a Autostrăzii Târgu Neamţ - Iaşi.

Ştiri pe aceeaşi temă

Aceasta este cea de-a doua autostradă scoasă la licitaţie de Guvern, după Autostrada Ploieşti– Braşov. Pentru aceasta a fost desemnat deja constructorul, un consorţiu chinezo-turc.

Acum, Comisia de Prognoză aşteaptă oferte de la constructori până pe data de 3 iulie pentru Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi. Valoarea totală estimată a contractului este de un miliard de euro, fără TVA, iar criteriul de atribuire este cel mai bun raport calitate - preţ.

CNSP a publicat în decembrie studiul de fundamentare pentru Autostrada Târgu Neamţ - Iaşi. Conform documentului postat pe site-ul comisiei, costurile totale pentru tronsonul de 68 km Târgu Neamţ - Iaşi sunt estimate la 1,2 miliarde de euro, cu TVA, iar lucrările ar trebui să fie încheiate în patru ani. În total, partneriarul public-privat ar urma să se deruleze pe o perioadă de 30 de ani - primii 4 ani fiind pentru închidere financiară, proiectare şi execuţie, iar următorii 26 de ani pentru operare.

În studiul de fundamentare al Comisiei de Prognoză se precizează că taxa de utilizare a autostrăzii care va fi plătită de un autoturism la 100 km parcurşi este de 6,3 euro fără TVA, calculată funcţie de distanţa parcursă de vehicul. Pentru un vehicul din categoria LGV (Large Goods Vehicle) se va plăti, pentru fiecare 100 km de autostradă parcurşi 8,8 euro fără tva, iar pentru un HGV (Heavy Goods Vehicle) şi un Bus 12,6 euro fără tva. LGV şi HGV sunt termenii folosiţi în UE pentru autocamioane (TIR-uri).

Porţiunea Târgu Neamţ - Iaşi face parte din Autostrada Unirii, care va lega Transilvania de Moldova. Cealaltă jumătate, Târgu Mureş - Târgu Neamţ, a fost preluată de CNAIR, care a lansat un contract pentru completarea studiului de fezabilitate al porţiunii prin munţi.

Autostrada Târgu Mureş – Targu Neamt - Iaşi–Ungheni, din care face parte si tronsonul ce face obiectul studiului de fundamentare, Târgu Neamţ – Iaşi, va străbate judeţele Mureş, Harghita, Neamţ şi Iaşi şi va avea o lungime totală de aproximativ 320 de km.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările