INFOGRAFII În timp ce analiştii îi cântă prohodul, economia Chinei dă semne de revenire

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Exporturile Chinei au crescut cu 5,1% în iulie faţă de aceeaşi perioadă din 2012, după o scădere de 3,1% în iunie. Datele înurajatoare vin pe fondul unei neîncrederi accentuate faţă de economia chineză, despre care analiştii spun că se îndreaptă către o încetinire dramatică a ritmului de creştere.

După ce datele aferente lunii iunie au alimentat temerile legate de o „aterizare forţată” a economiei chineze, luna iulie a adus o revenire în forţă a activităţilor comerciale ale statului. 

Livrările externe ale celei de-a doua economii mondiale au crescut în iulie cu 5,1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 10,9%, pe fondul consumului intern tot mai puternic. 

Datele au depăşit aşteptările economiştilor, care estimau o creştere cu 2,8% în cazul exporturilor, respectiv ccu 1,3% în ceea ce priveşte exporturile. Revenirea activităţilor comerciale dovedită acum ar putea contribui la reticenţa Beijingului de a demara o rundă de măsuri pentru stimularea creşterii economice, care, în 2013, va fi cea mai slabă din ultimii 23 de ani. 

„Datele privind comerţul sunt suficient de puternice pentru a determina guvernul chinez să apeleze la un program de stimulare pentru a impulsiona creşterea economică”, explică Yao Wei, economist în cadrul grupului bancar Société Générale, pentru cotidianul de business „The Wall Street Journal”. 

Valoarea exporturilor Chinei ian.2012-aug. 2013 (mld. $) | Infographics

Rata de creştere economică a Chinei a încetinit la 7,5% în cel de-al doilea trimestru al acestui an, de la 7,7% în primele trei luni ale anului, iar economiştii se aşteaptă la continuarea tendinţei de declin. Însă evoluţia peste aşteptări a comerţului arată că economia chineză începe să se stabilizeze. 

La entuziasmul de acum faţă de economia chineză a contribuit şi indicele managerilor de achiziţii din secoturul manufacturilor, un bun indicator pentru activitatea industrială şi manufacturieră a unei economii. 

Dacă într-adevăr economia chineză va creşte anul acesta cu 7,5%, acesta va fi cel mai slab an din 1990 încoace pentru statul care ocupă acum locul al doilea în rândul celor mai mari economii din lume. Unii economişti estimează chiar o rată mai mică decât atât, iar ministrul de Finanţe al Chinei a declarat că „economia s-ar descurca foarte bine şi cu o creştere de numai 6,5%”.

Oficialii de la Beijing au încercat constant în ultimii doi ani să reducă impactul încetinirii ritmului de creştere economică, în primul rând prin astfel de declaraţii care anunţă că economia chineză este suficient de puternică chiar şi fără rate spectaculoase de creştere pentru a susţine populaţie care se extinde rapid. 

Guvernanţii pun încetinirea pe seama strategiei de a reorienta economia dinspre exporturi şi manufacturi ieftine spre consum intern şi producţie cu valoare adăugată. „Până în 2011, expresia baoba („protejaţi optul”) era mantra oficialilor de la premier în jos în ceea ce priveşte creşterea economică”, notează jurnaliştii publicaţiei britanice „Financial Times”. 

Cel mai slab an din 1990 încoace pentru economia chineză | Infographics

CITEŞTE MAI MULTE

Sfârşitul basmului pentru economia chineză?

Un castel din cărţi de joc, în care banii din credite cu garanţii dubioase au construit autostrăzi-suspendate şi oraşe-fantomă. Aşa este descrisă acum China, care s-a transformat peste noapte din motorul creşterii economice mondiale în principalul factor de risc, spun economiştii.


Bursele din China închid a doua zi consecutiv în scădere

Bursele din China şi-au continuat declinul şi marţi, iar fuga investitorilor a cauzat o scădere de 20% faţă de sfârşitul lunii mai.


„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.


Se clatină comunismul în China? Muncitorii învaţă să-şi ceară drepturile

Pasa proastă prin care trece economia chineză ameninţă pactul tacit dintre Partidul Comunist şi populaţie – chinezii acceptă restricţiile civice şi îngrădirea libertăţilor pentru locuri de muncă şi preţuri scăzute. Inflaţia ajunge la cote alarmante, iar mii de muncitori chinezi au învăţat să protesteze.


Piaţa imobiliară chineză, încă un pas spre prăbuşire

Preţurile locuinţelor au scăzut luna trecută în aproape jumătate dintre marile oraşe chineze, după ce oficialii de la Beijing au luat măsuri dure pentru a dezumfla bula imobiliară.


Începe sfârşitul pentru economia chineză?

Exporturile scad, creşterea economică a încetinit, iar piaţa imobiliară se clatină. PIB a crescut însă cu 8% în 2011. Are Beijingul motive să se îngrijoreze?

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite