„Fabrica lumii” începe să stea degeaba. Producţia din China scade pentru prima dată în 2013

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Criza de creditare cu care se confruntă companiile din China şi problemele din sectorul bancar şi-au pus amprent asupra producţiei ţării. Pentru prima dată din noiembrie 2012, indicele managerilor de achizii - principalul indicator economic al activităţii industriale - se va contracta în iunie, sunt de părere economiştii.

Fabricile din China au lucrat mai puţin luna aceasta pentru că băncile nu mai acordă credite companiilor deja de câteva luni. Strategia Beijingului de a consolida sistemul bancar şi de a reduce volumul uriaş de credite acordate a început să-şi facă simţite efectele şi în activitatea industrială. 

Pentru prima dată din septembrie 2012, indicele managerilor de achiziţii va scădea, spun economiştii citaţi de CNBC. Singura variabilă este procentul de declin. Potrivit lui Dariusz Kowalczyk, economist-senior pentru Asia în cadrul grupului bancar Credit Agricole, crede că indicele va scădea la 49,7 puncte. În mai, nivelul a fost 50,8. 

Atunci când acest indice este sub 50, el indică o contracţie a activităţii din fabrici. „Sentimentul legat de industriei de manufacturi nu este prea bun. Mai multe sondaje pentru starea băncilor, încrederea antreprenorilor şi a consumatorilor au arătat o deteriorare care corespunde practic cu încetinirea ritmului de creştere economică a Chinei”, a explicat Kowalczyk. 

Potrivit lui Rob Subbaram, economist-şef pentru Asia în cadrul grupului Nomura, scăderea va fi mai blândă, iar indicele va coborî la 50,2 puncte, iar activitatea industrială va înregistra astfel o uşoară creştere. 

În ultimii ani, temerile privind volumul mult prea ridicat de împrumuturi acordate de instituţiile de creditare din China au cauzat destabilitate în întregul sistem financiar din China. Autorităţile au anunţat că vor acţiona pentru a combate fenomenul, iar efectele au început să se facă simţite în economia reală. 

„Companiile ne spun că dobânzile cresc de trei trimestre încoace, iar creditarea este în scădere”, explică pentru CNBC Leland Miller, preşedintele unui institut de cercetări economice privind China. 

„Împrumuturile nu mai ajung la întreprinderile mici şi mijlocii, nu ajung în economie”, spune Miller. 

Decizia Beijingului de a restricţiona creditarea vine ca urmare a volumului uriaş de împrumuturi acordat în anii de boom autorităţilor locale, dintre care multe au ajuns în situaţia de incapacitate de plată. Pentru proiectele ambiţioase de dezvoltare a infrastructurii, mai multe municipalităţi din China au împrumutat aproximativ 1.500 de miliarde de dolari, pe care au reuşit să le ţină departe de ochii Beijingului. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite