INFOGRAFIE Tot mai multe primării pe harta falimentelor. Ce localităţi au intrat în insolvenţă la începutul acestui an

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comunele Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (Tulcea) şi Năruja (Vrancea) au intrat în insolvenţă la începutul acestui an, după precedentul creat de oraşul Aninoasa în vara anului trecut.

România are 680 de localităţi care înregistrează restanţe mai mari de 90 de zile la plata datoriilor, din care patru sunt deja intrate în insolvenţă, arată datele centralizate la Ministerul Finanţelor.

Localităţile proaspăt intrate în incapacitate de plată sunt Ardeoani (judeţul Bacău), Nalbant (Tulcea) şi Năruja (Vrancea), ultima dintre ele fiind în faza de analiză a cererii de intrare în insolvenţă.

Toate acestea urmează exemplul oraşului Aninoasa (din Valea Jiului, judeţul Hunedoara), care şi-a declarat falimentul în iulie 2013, la scurt timp după intrarea în vigoare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvenului nr.46/2013 privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale.

Unde s-au dus banii

Dacă la Aninoasa a fost contractat un credit de aproape trei milioane de lei pentru reabilitarea infrastructurii locale, iar banii n-au mai putut fi rambursaţi, în celelalte localităţi datoriile s-au acumulat pentru alte obiective.

Spre exemplu, în cazul Nalbant, firma Terra Prod Com & Co SRL Galaţi a câştigat în instanţă despăgubiri în sumă totală de nouă milioane de euro aferente unui contract neonorat pentru exploatarea carierei de piatră de la Başchioi.

În cazul Năruja, cea mai mare parte a datoriilor (1,5 milioane de lei) provine dintr-un contract de extindere a reţelei electrice, în cadrul Programului de electrificare 2007-2009. Reţeaua de electrificare a fost realizată doar pe jumătate, constructorul fiind AISE Electrica Serv Buzău.

În fine, datoria de 5,3 milioane de lei a comunei Ardeoani reprezintă suma ce trebuia să-i revină unei firme pentru construirea Şcolii nr. 1 din localitatea băcăuană.

Cine urmează?

Pe lista cu unităţi administrativ-teritoriale ale căror restanţe la plată depăşesc 90 de zile se mai regăsesc, în top 10, localităţi precum Voineasa (34 de milioane de lei), Lupeni (32,7 milioane de lei) sau Ploieşti (8,9 milioane de lei).

image
Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite