INFOGRAFIE Leul devine vedetă în Uniunea Europeană. A marcat cea mai amplă apreciere faţă de euro şi dolar dintre toate monedele din UE

0
0
Cursul de schimb a coborât până aproape de 4,3 lei/euro FOTO Adevărul
Cursul de schimb a coborât până aproape de 4,3 lei/euro FOTO Adevărul

Leul a înregistrat atât în luna aprilie, cât şi şi primele patru luni din 2013, cea mai amplă apreciere faţă de euro şi dolarul american. Succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti şi confirmarea de către agenţia Fitch a ratingului de credit au contribuit la evoluţia bună a monedei naţionale.

Leul s-a apreciat în aprilie cu aproximativ 2% în raport cu euro şi cu 4,8% în raport cu dolarul american. După primele patru luni ale anului, leul s-a apreciat cu aproximativ 2,7% faţă de moneda unică europeană şi cu 2,3% faţă de cea americană. 

„Confirmarea de către Fitch a ratingului de credit pe termen lung în valută al României la BBB-, cu perspectivă stabilă, precum şi succesul obligaţiunilor guvernamentale româneşti au contribuit în ultima perioadă la aprecierea monedei naţionale“, a arătat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala România.

După performanţele bune din primul trimestru, coroana suedeză s-a depreciat consistent în aprilie în faţa euro, cu aproximativ 2,2%, pe fondul creşterii ratei şomajului în Suedia, contrar aşteptărilor analiştilor. 

Zlotul polonez şi coroana cehă au încheiat luna trecută cu variaţii destul de reduse faţă de începutul acesteia comparativ cu moneda unică europeana.

Forintul s-a apreciat cu 1,3% în aprilie faţă de euro, dar rămâne cu o scădere de aproximativ 2,8% la nivelul primelor patru luni, se arată în analiza Noble Securities România.

Zlotul polonez s-a depreciat cu 2,1% în perioada ianuarie- aprilie, comparativ cu moneda unică europeană, iar coroana cehă cu aproximativ 2,7%. Dintre monedele din UE, lira Sterlină a marcat pe anul în curs cea mai mare scădere faţă de euro, respectiv de 4,3%.

„Instituţiile de resort au anunţat în această săptămână o serie de date îngrijorătoare privind zona euro, aşa încât perspectiva startului recuperării economice către finele anului în curs devine din ce în ce mai puţin realistă“, a mai spus Pojar. 

infografie evolutie curs

Rata şomajului a urcat la un nou maxim istoric, iar rata inflaţiei a scăzut încă o dată, indicând o cerere în scădere, cu toate urmările de rigoare asupra producţiei şi serviciilor. 

„Moneda naţională se află în aceste zile pe un trend de apreciere, testând pe pieţele financiare pragul de 4,3 lei pentru un euro. În acest an, în luna ianuarie, leul a mai avut o tentativă semnificativă de a cobora sub acest nivel, dar pieţele au respins atunci această mişcare. Din câte se vede până acum, este probabil ca piaţa să reacţioneze la fel şi de această dată“, a arătat Silviu Pojar. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite