INFOGRAFIE Cel mai ieftin euro de la începutul lui 2012. Ce a dat puteri leului

0
0
Euro se vinde la casele de schimb valutar cu aproximativ 4,35 lei FOTO Adevărul
Euro se vinde la casele de schimb valutar cu aproximativ 4,35 lei FOTO Adevărul

Cursul a scăzut la nivelul minim al ultimului an şi patru luni după ce investitorii au vândut euro pentru a cumpăra titluri de stat în lei. Stabilitatea macroeconomică, dar şi cea politică au dus cursul de schimb până la 4,3224 lei/euro.

Leul şi-a continuat ieri aprecierea în raport cu euro, iar cursul de schimb a scăzut ieri la nivelul minim al ultimului an şi patru luni şi, implicit, al acestui an. Banca Naţională a României (BNR) a anunţat o referinţă de 4,3224 lei/euro, în scădere cu 0,33% faţă de cotaţia de vineri şi cu 2,4% comparativ cu cea de la începutul anului. 

Leul a intrat pe un trend de apreciere încă de la finalul anului trecut, când investitorii au început să fie stimulaţi de stabilitatea macroeconomică, dar şi de cea de pe scena politică din România. În plus, la jumătatea lunii ianuarie, JP Morgan a anunţat că a inclus titlurile de stat româneşti în indexul său de obligaţiuni suverane emergente, ceea ce a determinat la o apreciere conturată a leului în raport cu moneda unică. Astfel, cursul de schimb a reuşit să revină la nivelul dinaintea crizei politice din vara anului trecut, când, imediat după referendumul de demitere a preşedintelui, euro a atins maximul istoric de 4,6481 lei. De atunci, cursul a scăzut cu 32,6 bani. 

infografie evolutie curs

Dealerii spun că aprecierea înregistrată de moneda naţională în ultimele zile este susţinută de vânzările de valută ale jucătorilor străini, care au cumpărat titluri de stat în lei. Randamentele au scăzut constant în ultima perioadă, atingând valori minime istorice, în linie cu evoluţia activelor din regiune.

Interesul din ultimele două săptămâni pentru titlurile în lei a fost susţinut şi de recomandările analiştilor de la BNP Paribas şi Societe Generale, care indicau cumpărarea de obligaţiuni guvernamentale româneşti, anticipând o evoluţie pozitivă în piaţă şi scăderea randamentelor pentru titlurile aflate în circulaţie. 

Ieftinirea euro este ca o gură de oxigen pentru românii care au de achitat rate în valută la creditele contractate.  Analiştii ING Bank se aşteaptă ca euro să ajungă la 4,4 lei la finele primului trimestru şi să coboare treptat până la 4,3 lei la sfârşitul anului. 

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite