INFOGRAFIC Câţi ani trebuie să strângi bani pentru a cumpăra un apartament nou cu două camere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Îngrijorarea clienţilor privind efectele dării în plată le dă apă la moară dezvoltatorilor imobiliari FOTO

Preţurile apartamentelor noi au scăzut puţin în luna aprilie faţă de luna martie, media unui metru pătrat la nivel naţional fiind de 1.228 euro, potrivit datelor imobiliare.ro. Preţurile apartamentelor noi variază însă de la oraş la oraş, de la 990 euro/mp în Iaşi, la peste 1.400 euro/mp în Bucureşti şi mai mult de 1.500 euro în Cluj Napoca.

Potrivit calculelor „Adevărul” bazate pe datele furnizate de Institutul Naţional de Statistică, costul unui singur metru pătrat poate fi acoperit de aproape două salarii medii pe economie, în condiţiile în care angajatul câştigă un net de 616 euro (2.933 lei este salariul mediu net raportat de INS, calculat la un curs de 4,76 lei/euro) pe lună şi pune deoparte întreaga sumă. 

Astfel, pentru un singur metru pătrat dintr-un apartament nou construit în Capitală, care costă 1.408 euro, un angajat cu salariul mediu este nevoită să muncească 2,3 luni, putând achita un apartament de 60 mp (care costă în medie 84.480 euro) în 11 ani şi jumătate.

În Braşov, costul unui metru pătrat nou construit este de 1.152 de euro, pentru acoperirea căruia este nevoie de doar 1,87 luni, un apartament de 60 mp (care costă în medie 69.120 euro)  putând fi achitat integral după  9 ani şi câteva luni.

grafic cost apartamente marile orase

Datele imobiliare.ro indică un preţ mediu pe metru pătrat de 1.549 euro în Cluj-Napoca, adică 2,5 luni de muncă, respectiv economii de peste 12 ani şi jumătate pentru achiziţia unui apartament de două camere (care costă în medie 92.940 euro).

În Constanţa, preţurile apartamentelor sunt de 1.128 de euro pe metru pătrat util, pentru achitarea căruia este nevoie de 1,83 luni, adică 9 ani pentru întreg apartamentul (care costă în medie 67.680 euro).

În Iaşi, preţul apartamentelor noi este cel mai mici din toate marile oraşe ale ţării, de 990 de euro, care pot fi plăţiţi în doar o lună şi jumătate, întregul apartament de 60 mp (care costă în medie 59.400 euro)  putând fi cumpărat după numai 8 ani. 

În Timişoara a avut loc, ca şi în Braşov, o scădere de ansamblu a preţului mediu solicitat de către vânzători, preţul mediu al apartamentelor noi ajungând la 1.206 euro pe metru pătrat. În acest caz, un apartament de 60 mp (care costă în medie 72.360 euro)  poate fi achitat în 9,8 ani.

Citeşte şi:

Imobiliare.ro: Cât costă apartamentele vechi versus cele noi în marile oraşe

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite