Inflația din SUA încetinește, dar dobânzile vor crește probabil și în 2023

0
Publicat:

Ultimele date privind inflația din SUA au sporit speranțele investitorilor că ciclul de creștere a dobânzilor de către FED este aproape de final, consideră analistul eToro Bogdan Maioreanu.

Americanii speră că Rezerva Federală nu va mai crește dobânzile
Americanii speră că Rezerva Federală nu va mai crește dobânzile

Rezerva Federală (FED) a trecut însă la o viteză mai mică de creștere a ratelor dobânzilor, indicând însă că este de așteptat ca majorările să continue și în 2023.

După mai multe creșteri ale ratei dobânzii de câte 0,75%, Fed a stabilit încă una, dar cu o valoare mai mică: 0,5%. Acest lucru duce intervalul țintă pentru fondurile rezervei federale la 4,25 - 4,5%, cea mai mare rată a dobânzii din ultimii 15 ani. Indicele prețurilor de consum din noiembrie a încetinit la 7,1% pentru cele 12 luni care s-au încheiat în noiembrie, cea mai mică creștere anuală din 2021 încoace și a cincea scădere consecutivă. Datele au fost mai bune decât așteptările, după cifra de 7,7% înregistrată în octombrie. Inflația de bază a scăzut, de asemenea, de la 6,3 la 6%. Acest lucru arată în mod clar că politica Fed funcționează”, precizează analistul.

Există însă un element îngrijorător - inflația în zona serviciilor a accelerat din nou luna trecută. Fed are un control mai mare asupra prețurilor serviciilor, astfel că o inflație fierbinte a serviciilor ar putea sugera că Rezerva Federală ar avea nevoie ca economia să se răcească mai mult. Majorarea ratei dobânzii de aseară semnalează o schimbare a vitezei viitoarelor creșteri ale ratelor dobânzilor, dar nu este schimbarea de politică așteptată de piață. Politica de majorare a ratelor dobânzilor va continua probabil și anul viitor.

Piețele nu agrrează creșterea ratelor dobânzilor

Perspectivele privind ratele dobânzilor au arătat că 17 dintre cei 19 membrii ai Comitetului Federal pentru Piața Deschisă (FOMC) ar duce ratele peste 5% în 2023, iar unii văd ratele crescând peste 5,25% anul viitor. Dar piețele de obligațiuni iau în calcul creșteri mai mici ale dobânzilor, rezistând într-un fel estimărilor Fed. Pentru 2024, FOMC, comitetul care stabilește ratele dobânzilor, a estimat că acestea vor scădea la 4,1%, un nivel mai ridicat decât cel indicat în septembrie.

Piețelor nu le place noțiunea de creștere a ratelor dobânzilor. Ratele mai mari ale dobânzilor scumpesc creditele și încetinesc creșterea economică. Rezumatul proiecțiilor economice de la Fed arată că banca centrală se așteaptă la un avans al PIB de 0,5% pentru 2023, cu o anticipare mediană a inflației de bază la 4,8%, cu 0,3% mai mare decât cea prognozată în septembrie. Iar investitorii sunt îngrijorați că, fiind atât de prudentă, politica Fed ar putea să își depășească obiectivul și să facă economia americană să alunece în recesiune”, spune analistul etoro.

Pentru investitorii de pe piețele americane, toată această situație lasă să se întrevadă un 2023 cu același comportament al pieței ca anul acesta, până la un punct. Faptul că prognoza pentru 2024 indică o scădere a dobânzilor ar putea semnala că anul viitor va veni schimbarea de politică mult așteptată. Cu evaluări ale companiilor deja mai mici decât în urmă cu un an, acest lucru ar putea readuce cumpărătorii pe piețe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite