Inflația continuă să crească în Turcia. În septembrie a depășit 60%

0
Publicat:

Rata anuală a inflației în Turcia a ajuns la 61,53% în luna septembrie, de la 58,94% în august, conform datelor oficiale publicate marți, crescând pentru a treia lună consecutiv, ca urmare a recentelor majorări de taxe și a deprecierii lirei, relatează Reuters, DPA și Bloomberg.

Tarifele pentru hoteluri, cafenele și restaurante au crescut cu 92,48%.  foto shutterstock (Arhivă)
Tarifele pentru hoteluri, cafenele și restaurante au crescut cu 92,48%. foto shutterstock (Arhivă)

Amintim că în luna decembrie a anului trecut, inflația s-a situat la 64,27%. Economiștii prognozaseră o inflație de 61,6% luna trecută. 

Deprecierea lirei turcești pune presiune pe preţuri, în vreme ce Guvernul ia diferite măsuri, inclusiv creșterea salariului minim, şi ia în considerare majorarea salariilor bugetarilor şi a pensiilor. 

De asemenea, în cazul alimentelor și băuturilor fără alcool, prețurile au urcat cu 75,14%, în vreme ce tarifele pentru hoteluri, cafenele și restaurante au crescut cu 92,48%. Cheltuielile privind sănătatea au înregistrat o creștere de 79,79%, iar cele cu locuințele au înregistrat un avans de 20,16%. 

De la o lună la alta, rata inflației în Turcia a crescut în luna septembrie cu 4,75, față de creșterea de 9,09% înregistrată în luna august.

Potrivit economistului Selva Bahar Baziki, inflația ar urma să urce la circa 70% în trimestrul doi din anul 2024: „Ne aşteptăm ca inflaţia să atingă un nivel de vârf, de 70%, în trimestrul doi din 2024, înainte de o decelerare a preţurilor de consum, spre 40%, până la finalul anului".

Începând cu luna iunie, prețul barilului de țiței Brent a crescut cu circa 30%, ajungând aproape la 100 de dolari. Conform unei aprecieri realizate de Banca Centrală a Turciei, prețul anual mediu al barilului de țiței este în acest moment de 79,4 dolari.

Ţinând cont de tendinţa de creştere a preţurilor petrolului, campania Băncii Centrale de înăsprire a politicii monetare ar putea duce dobânzile la un nivel mai ridicat decât s-a prevăzut iniţial", a declarat economistul Erol Gurcan de la Yatirim Finansman. 

Banca Centrală a Turciei a hotărât în luna septembrie să majoreze dobânda de politică monetară. Astfel, la cea de-a patra întrunire de politică monetară condusă de noul guvernator Hafize Gaye Erkan, instituția a hotărât să majoreze dobânda de referință de la 25% până la 30%. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite