Turcia: Inflația a scăzut puțin, dar își va relua ascensiunea după ce vor crește pensiile și salariile

0
Publicat:

Turcia a avut cea mai redusă decelerare a preţurilor de consum de când a început încetinirea inflaţiei, în noiembrie 2022, deoarece deprecierea lirei a făcut importurile mai scumpe, transmite Bloomberg.

lira turceasca

În iunie, rata anuală a inflaţiei s-a situat la 38,2%, conform datelor oficiale publicate miercuri, uşor sub estimări şi în scădere de la un nivel de 39,6% în mai.

Deprecierea monedei naţionale pune presiune pe preţuri, într-un moment în care Guvernul adoptă diverse măsuri, inclusiv majorarea salariului minim, şi analizează creşterea salariilor bugetarilor şi a pensiilor.

Inflaţia de bază (core inflation), adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, a urcat în ritm anual la 47,3% în iunie, de la 46,6% în mai, un indiciu că presiunea asupra preţurilor rămâne ridicată.

"În viitor ne aşteptăm ca politicile guvernamentale şi deprecierea lirei să ducă din nou la creşterea inflaţiei. În opinia noastră, preţurile vor accelera, la finalul anului rata inflaţiei urmând să se situeze la 47%, chiar dacă Banca Centrală a majorat dobânda cu 650 puncte de bază, la 15%", a apreciat economistul Selva Bahar Baziki.

Analiştii se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei să depăşească în lunile următoare 40% şi să se menţină la acest nivel şi în primul semestru din 2024. Ţinta oficială este de 5%, iar în octombrie inflaţia a atins 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani. 

Turcia va înăspri politica monetară până când va scădea inflația

Turcia va continua schimbarea radicală a politicii monetare, care a început luna trecută cu majorarea semnificativă a dobânzii, până când perspectivele privind inflaţia se îmbunătăţesc semnificativ, a anunţat luni Banca Centrală, transmite Reuters.

Orientarea de politică monetară vine după ce datele oficiale au arătat că rezervele valutare nete ale Băncii Centrale au înregistrat cel mai mare salt săptămânal, în condiţiile în care instituţia a diminuat intervenţiile pe piaţa valutară pentru a stabiliza lira turcească.

La doar o lună de la realegerea preşedintelui Tayyip Erdogan, ţara a adoptat o politică economică mai convenţională, după ani în care Erdogan a presat Banca Centrală a Turciei să reducă dobânda de politică monetară pentru a susţine producţia şi exporturile, în pofida inflaţiei ridicate.

"Procesul de înăsprire a politicii monetare ar urma să continue până când se înregistrează o îmbunătăţire semnificativă a perspectivelor privind inflaţia", se arată în minuta Băncii Centrale de la reuniunea din iunie, când dobânda a fost majorată cu 650 puncte de bază, la 15%.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite