Inflația s-a mai domolit în Turcia, la mai puțin de 65%

0
Publicat:

Rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit la 64,27% în decembrie, de la 84,39% luna precedentă, situându-se la cel mai redus nivel din martie 2022, transmite DPA.

Recep Tayyp Erdogan, președintele Turciei, încruntat și gânditor, stând pe un scaun
Recep Tayyp Erdogan, președintele Turciei

Economiştii se aşteptau ca inflaţia să crească la 66,53% în decembrie. În decembrie, rata anuală a inflaţiei în Turcia a încetinit pentru a doua lună consecutiv, după ce în octombrie a urcat la 85,5%, cel mai ridicat nivel din ultimii 24 de ani.

În decembrie, costurile legate de locuinţă au urcat în ritm anual cu 79,83%, în timp ce preţurile alimentelor şi băuturilor nealcoolice au crescut cu 77,87%. De asemenea, preţurile pentru mobilierul şi accesoriile pentru locuinţă a înregistrat un avans de 73,02%.

În ritm lunar, preţurile de consum au urcat cu 1,18% în decembrie.

Inflaţia creşte în Turcia din toamna anului trecut, în urma deprecierii monedei naţionale. Pe parcursul anului 2021, lira turcească a pierdut 44% din valoare în raport cu dolarul, în pofida intervenţiilor repetate pe piaţă ale Băncii Centrale. Moneda Turciei are una din cele mai slabe evoluţii în rândul monedelor de pe pieţele emergente.

Inflaţia a atins în octombrie un vârf aflat în jurul valorii de 85,5%, un maxim din ultimii 24 de ani, după ce s-a intensificat timp de 17 luni, în principal din cauza politicii monetare neortodoxe a preşedintelui Tayyip Erdogan şi a crizei valutare care a rezultat anul trecut.

Inflaţia a încetinit uşor în noiembrie, iar declinul este de aşteptat să devină mai pronunţat în decembrie şi în primul trimestru al anului, când creşterea preţurilor în aceeaşi perioadă a anului trecut înseamnă o uşurare pentru calculul anual al inflaţiei din acest an.

În sondajul Reuters în rândul a 12 economişti, estimarea mediană a inflaţiei anuale în decembrie a fost de 66,8%.

Prognozele au variat între 64,60% şi 69,1%, în mare măsură fiind în conformitate cu prognoza guvernului, de 65%.

Preţurile continuă să crească puternic de la lună la lună, estimarea mediană fiind de 2,7%, într-un interval larg de 1,40% şi 4,10%.

Direcţia preţurilor automobilelor şi alimentelor ar putea crea incertitudine cu privire la inflaţia din decembrie, din cauza modificărilor aduse la sfârşitul lunii noiembrie categoriilor de taxe speciale pentru vehicule, a declarat Deniz Cicek, economist la QNB Finansbank.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite