Inedit. Carrefour lansează o Cooperativă Agricolă în Giurgiu unde vrea să reunească 80 de familii de producători şi să producă 5.000 de tone de legume

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Carrefour are 70 de magazine şi aproape 8.000 de angajaţi în România. FOTO Mediafax

Grupul francez Carrefour va înfiinţa o Cooperativă Agricolă în localitatea Vărăşti, judeţul Giurgiu, unde va aduce împreună 80 de familii de producători agricoli şi speră să producă 5.000 de tone de legume.

Aceasta va fi prima cooperativă agricolă fondată de un retailer, în România. Ea va reuni 80 de familii de producători agricoli cu experienţă, ce vor avea activitate pe 60 de hectare de teren şi au în plan producerea a 5.000 de tone de legume.

„Proiectul iniţiat de grupul Carrefour aduce mai aproape producătorii agricoli cu experienţă şi consumatorii care apreciază produsele româneşti de calitate”, transmite compania.

Iniţiativa Carrefour vine într-un moment în care legea „51% produse româneşti în supermarket” urmează să primească modificări, în contextul în care Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement, acuzând România de încălcarea principiului liberei circulaţii a mărfurilor.

În România, cooperativele au revenit la modă, însă lor le lipsesc o voce la nivel naţional. Dacă asociaţiile s-au reunit sub umbrela Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, o astfel de supra-structură nu există pentru cooperative, aşa că interesul acestor fermieri rămâne în continuare reprezentat la discuţiile cu guvernanţii, tot de asociaţii. Se poartă însă discuţii între liderii cooperativelor şi decidenţii politici, dar mai mult la nivel local.

Avem două legi care reglementează cooperativele                                      

În România, cooperativele sunt reglementate de două legi, potrivit Agrointeligenţa, şi anume:

• Legea 566/2004 – Legea cooperaţiei agricole, care reglementează doar sectorul cooperaţiei agricole
• Legea 1/2005 – Legea Cooperaţiei, care prevede la rândul ei posibilitatea constituirii de societăţi cooperative de valorificare (asociaţii de persoane fizice care se constituie în scopul de a valorifica produsele proprii sau achiziţionate prin distribuţie directă sau prin prelucrare şi distribuţie directă) şi de societăţi cooperative agricole – asociaţii de persoane fizice care se constituie cu scopul de a exploata în comun suprafeţele agricole deţinute de membrii cooperatori, de a efectua în comun lucrări de îmbunătăţiri funciare, de a utiliza în comun maşini şi instalaţii şi de a valorifica produsele agricole.

Cooperativa agricolă se constituie şi funcţionează cu minimum cinci persoane şi exercită o activitate economică, tehnică şi socială destinată furnizării de bunuri, servicii şi locuri de muncă, exclusiv sau preponderent pentru membrii ei.

Cooperativa agricolă se înfiinţează, se organizează şi funcţionează pe baza actului constitutiv încheiat sub forma unui înscris autentic, care cuprinde decizia de asociere, lista membrilor fondatori, cu valoarea părţilor sociale subscrise de fiecare, însoţit de statut.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite