Industria dezvoltatorilor de jocuri video lansează un apel public către autorităţi pentru a continua să susţină industria IT, în contextul transferului contribuţiilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cu doar zece zile înainte de momentul intrării în vigoare a OUG privind transferul contribuţiilor de la angajator la angajat, Asociaţia Dezvoltatorilor de Jocuri Video din România – RGDA face un apel public către autorităţile române pentru a compensa, de o manieră fezabilă şi eficientă, impactul negativ pe care acest act normativ îl aduce pentru întreaga industrie IT activă pe piaţa locală.

În absenţa unei măsuri normative de ordin compensatoriu, procesul de trecere a contribuţiilor sociale din sarcina angajatorului în cea angajatului de la 1 ianuarie 2018, va presupune o creştere a costurilor per salariat cu aproximativ 6,5%. Această creştere ar fi necesară pentru menţinerea actualului nivel net de salarizare în cadrul segmentului de afaceri al dezvoltatorilor de jocuri video din România, ca parte a domeniului IT.

Potrivit RGDA, asemenea evoluţie ar conduce la crearea unei presiuni artificiale şi suplimentare asupra competitivităţii domeniului, în condiţiile în care costurile salariale reprezintă o mare parte din costurile totale ale industriei. Planurile viitoare de dezvoltare ale investiţiilor vor fi puse sub semnul întrebării având în vedere că marja de profit va fi puternic afectată.  Mai mult, posibilitatea unor majorări salariale în industrie, în anii următori, va fi anulată. Fenomenul migraţiei externe a profesioniştilor din industria IT se va accentua ca atare, în condiţiile în care oricum există un deficit de forţă de muncă înalt calificată pe această piaţă.

„Suntem într-un punct de impredictibilitate maximă în ce priveşte impozitarea salariilor din IT începând cu anul viitor. Au fost menţionate în spaţiul public, de către decidenţii instituţionali, mai multe soluţii normative pentru compensarea impactului negativ al OUG 79/2017 asupra industriei. Varianta ajutorului de stat nu este însă una fezabilă. În primul rând, nu se pune problema unui ajutor suplimentar. Ceea ce solicităm şi ceea ce s-a promis este menţinerea fiscalizării din prezent a industriei. În al doilea rând, sistemul schemelor de ajutor de stat este unul complex şi birocratic, nefiind, sub nicio formă, o soluţie pe termen lung la problema creşterii costurilor salariale din industria IT. Lansăm, din acest motiv, ca ultimă soluţie, un apel public către autorităţile competente, în special către Primul Ministru şi către Ministrul de Finanţe, să adopte singura soluţie reală care apreciem că va compensa în termeni reali efectele negative ale Oug 79/2017 pentru industria dezvoltatorilor de jocuri video: diminuarea cotei contribuţiilor sociale la 20,5%”, a declarat Cătălin Butnariu, Preşedinte RGDA. 

Cu peste 6.000 de angajaţi şi o creştere totală a cifrei de afaceri a industriei de 30% în perioada 2014 – 2016 (de la 114 milioane de dolari la 145 milioane de dolari), industria dezvoltatorilor de jocuri video este astăzi o componentă competitivă şi performantă a economiei româneşti. Peste 90% din cifra de afaceri este obţinută din activităţi de export.

Asociaţia dezvoltatorilor de Jocuri Video din România – RGDA este membră a EGDF - European Game Developers Federation. RGDA reuneşte 46 de companii de pe piaţa locală, care realizează peste 80% din cifra de afaceri din domeniu şi reuneşte peste 90% din angajaţii din domeniu.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite