În ce investesc cei mai bogați oameni în acest an: Peste 483 de miliarde de euro așteaptă să fie alocați

0
Publicat:

Anul trecut au fost creați în medie 70 de investitori foarte bogați în fiecare zi, iar aceasta este o tendință care nu dă semne de încetinire.

foto femeie eventai bancnote de tip dolar
Foto: Unsplash

Populația ultra-stătătoare din lume a crescut cu 4,2%, iar numărul acestora este așteptat să crească cu 28% în cei cinci ani până în 2028, potrivit firmei de consultanță imobiliară Knight Frank, arată euronews.com.

Cel mai recent raport Wealth a constatat că numărul persoanelor cu avere netă ultra-înaltă sau UHNWI - o persoană cu o avere netă de 30 de milioane de dolari (27,6 milioane de euro) - sau mai mult în întreaga lume a crescut la 626.619, de la 601.300 cu un an înainte. Acest lucru s-a datorat creșterii investițiilor în acțiuni, în speranța unei scăderi a ratelor dobânzilor, care, la rândul său, a dus la o creștere a valorii piețelor de acțiuni. Performanța solidă a economiei americane i-a ajutat, de asemenea, pe cei bogați să se îmbogățească și mai mult.

Creșterea a fost condusă de America de Nord, unde numărul ultra-bogaților a crescut cu 7,2% într-un an, urmată de Orientul Mijlociu (6,2%).

Europa a rămas în urmă în ceea ce privește generarea de noi averi (numărul de super-bogați a crescut cu 1,8%), dar „continentul rămâne casa celor mai bogați 1%”, a scris în raport Liam Bailey, șeful global de cercetare al Knight Frank.

Doar America Latină a înregistrat o scădere a numărului de persoane bogate, cu 3,6%.

Creșterea din 2023 vine după un an în care averea totală a celor mai bogați a scăzut cu suma impresionantă de 10.000 de miliarde de dolari (9.180 de miliarde de euro), deoarece șocurile energetice, economice și geopolitice s-au succedat.

În acest an, confirmăm o creștere a numărului de UHNWI la nivel global, condusă de creșterea din SUA și Orientul Mijlociu, și o cerere continuă din partea acestor investitori pentru proprietăți imobiliare”, a scris Bailey, adăugând că „nevoia de capital în sectorul imobiliar nu a fost niciodată mai mare”.

De cât ai nevoie pentru a face parte din clubul investitorilor bogați?

Depinde despre ce țară este vorba, dar, în general, este mai ușor să faci parte din cei 1% cei mai bogați decât să devii o persoană cu o avere netă foarte mare, care deține 30 de milioane de dolari. Chiar și în Monaco, valoarea netă minimă necesară este mai mică de jumătate.

Un total de 483 de miliarde de dolari (443,5 miliarde de euro) așteaptă să fie investite în acest an, pe fondul încetinirii economiei mondiale, sugerează raportul, care prevede că PIB-ul mondial se va situa în jurul valorii de 2,9% în 2024, în scădere de la 3,1% cu un an înainte.

Pe fondul fragmentării continue a relațiilor dintre SUA și China, se așteaptă o creștere a investițiilor în sectoare strategice precum tehnologia, energia și apărarea, prognozează raportul.

În plus, 2024 ar putea fi anul în care piața imobiliară să își revină după ce ratele ridicate ale dobânzilor și-au pus amprenta asupra ei anul trecut, piața rezidențială fiind mai puțin afectată decât cea a proprietăților imobiliare comerciale (CRE), potrivit raportului.

Mai mult de o cincime dintre UHNWI la nivel global intenționează să cumpere proprietăți rezidențiale în 2024.

Pentru cei mai bogați oameni din lume, proprietățile de primă mână (cele mai scumpe dintr-o anumită locație, definite în general ca fiind primele 5% din fiecare piață în funcție de valoare) sunt în centrul atenției. Raportul a remarcat că, în ciuda ratelor ridicate ale dobânzilor la nivel mondial și a faptului că volumul vânzărilor a fost afectat în 2023, valoarea acestor proprietăți prime a continuat să crească cu 3,1% în întreaga lume.

De asemenea, aproape o cincime dintre cei mai bogați iau în considerare investițiile în proprietăți imobiliare comerciale, chiar dacă acestea au avut un an dezastruos în 2023, văzând volumele de investiții scăzând cu aproape jumătate din cauza costurilor ridicate ale datoriilor mai mari.

Potrivit Knight Frank, se așteaptă ca investitorii din Orientul Mijlociu și Asia să aibă cel mai mare apetit pentru a cumpăra proprietăți imobiliare comerciale.

Valorile mai mici, ratele mai mici ale dobânzilor și unele vânzări forțate vor permite o îmbunătățire mult anticipată a volumelor de investiții”, se arată în raport.

IA și schimbările climatice în investițiile imobiliare

Raportul se așteaptă ca aproximativ 40% din cheltuielile IT ale companiilor să fie direcționate către proiecte legate de inteligența artificială până anul viitor, iar anumite tipuri de proprietăți comerciale ar putea beneficia de această schimbare.

Se așteaptă o creștere considerabilă a cererii de centre de date, în special în apropierea unor surse de energie rentabile. De asemenea, vor fi solicitate spații de birouri specializate pentru cercetare, situate în apropierea universităților sau a centrelor tehnologice consacrate.

În plus, gestionarea clădirilor bazată pe inteligența artificială, inclusiv eficiența energetică, controlul climei și securitatea, vor fi cuvintele de ordine pe piața birourilor de top.

Potrivit raportului, sustenabilitatea se află din ce în ce mai mult în atenția celor mai bogați oameni din lume, aproape două treimi dintre UHNWI încercând să își reducă amprenta de carbon și punând sustenabilitatea în centrul atenției în ceea ce privește investițiile lor în CRE.

Schimbările climatice au un impact din ce în ce mai mare asupra pieței imobiliare, de la modificarea randamentului culturilor în regiunile agricole, schimbări în tiparele de turism, proprietăți deteriorate și perturbări ale infrastructurii.

Pe termen scurt, un număr tot mai mare de proprietăți se confruntă cu o creștere a primelor de asigurare sau chiar sunt refuzate în totalitate de companiile de asigurări.

Între timp, se înregistrează o creștere tangibilă a cererilor atât din partea chiriașilor, cât și a investitorilor, pentru proprietăți situate în zone cu risc scăzut, precum și pentru clădiri eficiente din punct de vedere energetic. Se așteaptă o cerere sporită de tehnologie care să ajute proprietarii de imobile să se pregătească, să se adapteze și să se refacă în urma riscurilor legate de climă și a pagubelor ulterioare.

Obiectele de colecție de lux strălucesc mai puțin

În pofida vânzărilor individuale record în 2023, raportul a constatat că anumite active sunt în scădere pe piața luxului, cum ar fi whisky-ul rar (-9%), mașinile clasice (-6%), gențile (-4%) și mobilierul (-2%).

În timp ce arta, bijuteriile și ceasurile sunt încă în creștere, raportul se așteaptă ca această piață să înregistreze o volatilitate semnificativă.

Ce îi așteaptă pe cei mai bogați oameni din lume în următorii ani?

„Ne așteptăm ca numărul persoanelor bogate la nivel global să crească cu 28,1% în cei cinci ani până în 2028”, se arată în raport, adăugând că este sub creșterea de 44% înregistrată în cei cinci ani până în 2023.

Creșterea din următorii ani va fi determinată de Asia, în proporție covârșitoare de India și China continentală.

Mai mult de două treimi dintre cei mai bogați (UHNWI) la nivel global anticipează o creștere a averii lor în acest an, persoanele mai tinere manifestând mai multă încredere.

Ponderea femeilor în rândul celor mai bogați a crescut, reprezentând, în 2023, aproximativ 11% din UHNWI la nivel mondial. Această cifră ar putea urca și mai mult, deoarece, în rândul generației Z cu o avere netă de 1 milion de dolari (920.000 EUR ) sau mai mult (persoane cu valoare netă ridicată), un procent remarcabil de 81% dintre femei se așteaptă la o creștere în următorii ani, iar jumătate dintre ele se așteaptă la o „creștere semnificativă”. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite