Importurile de gaze naturale ale Germaniei au costat dublu în 2022. La ce sumă s-a ajuns
0Importurile de gaze naturale ale Germaniei au costat dublu în 2022 comparativ cu 2021, chiar dacă volumele de gaze importate s-au redus cu 30%, arată datele oficiale publicate miercuri de Oficiul Federal german pentru Economie şi Controlul Exporturilor (BAFA), transmite Reuters.
Potrivit sursei citate, invazia rusească din Ucraina a provocat o explozie a preţurilor la energie şi a determinat Germania să caute alternative la gazele ruseşti şi în paralel să impună măsuri pentru a reduce consumul de gaze.
Datele BAFA arată că nota de plată a Germaniei cu importurile de gazele naturale a urcat până la 74 de miliarde de euro în 2022, de la 35,4 miliarde de euro în 2021, informează Agerpres.
În paralel, volumele de gaze importate s-au redus până la 3.524.126 Terajoule [TJ], echivalentul a 100,2 miliarde metri cubi, de la 5.008.943 Terajoule [TJ] în 2021.
Preţul mediu plătit la graniţă a explodat cu 197,3%, până la 21.007,58 euro pentru un Terajoule [TJ].
Căutarea unor alternative la energia rusească a fost stimulată de închiderea gazoductului Nord Stream I în luna august a anului trecut. În replică, Germania a cumpărat mai multe gaze prin conducte din statele vecine din Europa şi de asemenea a importat gaze lichefiate, iar vremea blândă din timpul iernii a ajutat şi ea la diminuarea cererii de gaze.
Cu toate acestea, explozia preţurilor şi îngrijorările cu privire la aprovizionarea cu gaze în Germani au alimentat inflaţia şi au provocat îngrijorări referitoare la o recesiune în cea mai mare economie a Europei.
De la începutul crizei energetice în septembrie 2021, 768,1 miliarde de euro au fost alocate în țările europene pentru a proteja consumatorii de creşterea tarifelor la energie, arată o analiză din februarie a institutului de cercetare Bruegel.
Potrivit specialiștilor, țările Uniunii Europene au alocat 657 de miliarde de euro pentru criza energetică, din care 265 miliarde de euro au fost alocate doar de Germania, în timp ce Marea Britanie a alocat 103 miliarde de euro şi Norvegia 8,1 miliarde de euro.
Germania ocupă astfel primul loc în topul cheltuielilor, alocând aproape 270 de miliarde de euro - o sumă care a eclipsat toate celelalte ţări. Țara s-a confruntat adesea cu critici din cauza pachetului său „mamut” de ajutor energetic, care depăşeşte cu mult ceea ce îşi pot permite alte ţări UE. Marea Britanie, Italia (92,7 miliarde de euro) şi Franţa (92,1 miliarde de euro) au fost următoarele în clasament.