STUDIU Piaţa imobiliară din România, departe de boom şi criză. Cu cât vor creşte preţurile

STUDIU Piaţa imobiliară din România, departe de boom şi criză. Cu cât vor creşte preţurile

Preţurile proprietăţilor vor creşte uşor în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, cu până la 10%

Piaţa imobiliară din România nu se află într-un boom, dar nici nu va intra într-o criză, însă preţurile vor continua să crească cu până la circa 10% în 2020, arată o analiză RE/MAX România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Concluziile sunt parte a studiului anual realizat de RE/MAX România în parteneriat cu Imobiliare.ro despre piaţa imobiliară -  o retrospectivă a anului 2019 şi principalele tendinţe pentru 2020.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 208 respondenţi, specialişti în imobiliare, din 34 de oraşe de la nivel naţional, şi evidenţiază principalele caracteristici ale pieţei imobiliare în perioada analizată (decembrie 2018 - octombrie 2019), precum şi opiniile respondenţilor referitor la tendinţele în domeniu pe parcursul anului 2020.

Principalii factori care au influenţat piaţa imobiliară în 2019

Potrivit specialiştilor, piaţa imobiliară din România cunoaşte o tendinţă de creştere constantă. Cel mai puternic factor de influenţă a acesteia în decursul lui 2019 a fost creşterea preţurilor proprietăţilor, răspuns ales de 40% dintre respondenţi. La o diferenţă considerabilă, 13% dintre respondenţi au ales scăderea nivelului de proprietăţi disponibile la vânzare, 9% - accesul dificil la surse de finanţare şi 8% - cererea de achiziţii în creştere.

Evoluţia indicelui ROBOR (5%), care anul precedent a fost în topul factorilor de influenţă a pieţei, nu a mai cântărit atât de mult în 2019, potrivit respondenţilor, fiind clasat abia pe locul al cincilea. Acest element este strâns legat de influenţa scumpirii creditului prin epuizarea fondurilor alocate programului Prima Casă, care a fost indicat de 6% dintre specialiştii chestionaţi. La acelaşi nivel se situează, după părerea acestora, şi oferta insuficientă de imobile noi construite comparativ cu cererea (6%) şi accesul relativ uşor la surse de finanţare (6%), iar pe ultimul loc, cu 5%, a fost ales factorul devalorizarea leului în raport cu principalele monede.

Prognoza pentru 2020 – preţurile pot cunoaşte creşteri cu până la 10%

Raportat la preţurile proprietăţilor, anul trecut s-au înregistrat uşoare creşteri, în trimestrul al treilea atingând o medie de 1.610 euro/mp în Cluj-Napoca, 1.380 euro/mp în Bucureşti, 1.230 euro în Timişoara şi 1.010 euro/mp în Iaşi. Potrivit specialiştilor RE/MAX România, în 2020 preţurile vor creşte uşor în zonele cu potenţial de dezvoltare economică, cu până la 10%. 

„Raportat la evoluţia pieţei imobiliare din România, aceasta se află, de o bună perioadă de timp, într-o fază de maturitate şi se va menţine astfel. Nu se află într-un boom imobiliar, dar nici nu va intra într-o criză, aşa cum s-a speculat în ultima vreme. Doar dacă la nivel mondial se vor declanşa fenomene imobiliare extreme, atunci, în mod firesc, şi România va fi afectată”, a declarat Răzvan Cuc, Preşedinte RE/MAX Romania.

Analiză comparativă cu statele europene

În topul ţărilor europene cu cele mai scumpe locuinţe se află Franţa, cu 4.016 euro/mp, urmată îndeaproape de Marea Britanie, cu un preţ mediu de 3.753 euro/mp. În Olanda, care se află la mijlocul clasamentului, locuinţele sunt vândute, în medie, cu 3.405 euro/mp. Pe de altă parte, în România, potrivit datelor imobiliare.ro, preţul pe metrul pătrat a ajuns la 1.341 euro.

În rândul capitalelor europene, locuinţele din Paris au înregistrat anul trecut cel mai mare preţ pe metru pătrat la vânzare – 12.910 euro, reprezentând 321% din media preţurilor la nivel naţional. Comparativ, în Bucureşti, preţul mediu este de peste 9 ori mai mic, respectiv 1.380 euro/mp.

„Piaţa imobiliară locală deţine încă un mare potenţial de dezvoltare în contextul în care suntem în continuare cea mai mare piaţă de proprietari din Europa. Acest apetit pentru a deţine o proprietate determină, aşadar, o cerere accelerată în imobiliare, respectiv a standardelor de locuire. Tot mai mulţi români investesc în locuinţe secundare, iar preţurile scăzute ale imobilelor, cât şi randamentele ridicate din închiriere, comparativ cu cele europene, ne oferă avantaje competitive în deciziile investiţionale”, a adăugat Răzvan Cuc. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: