Preţul apartamentelor în Bucureşti. Ce diferenţe sunt între zonele Capitalei la vânzare şi ce chirii cer proprietarii

Preţul apartamentelor în Bucureşti. Ce diferenţe sunt între zonele Capitalei la vânzare şi ce chirii cer proprietarii

Preţurile apartamentelor din Bucureşti au crescut uşor în această toamnă

Diferenţa între preţurile medii de vânzare solicitate de proprietarii apartamentelor din segmentul mediu şi premium al Capitalei şi preţurile solicitate pentru apartamentele din zonele mărginaşe a crescut în ultimele 12 luni cu peste 20%. Vă prezentăm rezultatele unor analize privind preţul apartamentelor în Bucureşti, atât la vânzare, cât şi la închiriere.

Ştiri pe aceeaşi temă

În august 2014, valoarea medie solicitată de proprietari pentru apartamentele din zonele semicentrale, centrale şi de Nord ale Bucureştiului era de 67.000 de euro, cu 14.000 de euro mai mare decât preţul solicitat pentru apartamentele situate în zonele mărginaşe, conform unui studiu realizat de HomeFinders.

Preţul apartamentelor în Bucureşti. Diferenţe de 20% între centru şi periferii

În luna august a acestui an, pretenţiile proprietarilor de apartamente din segmentul mediu şi premium au rămas aceleaşi, însă valorile medii solicitate pentru apartamentele din zonele mărginaşe au scăzut cu peste 5%, de la 53.000 la 50.000 de euro.

Astfel, diferenţa dintre preţurile solicitate pe cele două segmente distincte de piaţă a crescut într-un an cu peste 20%, până la 17.000 de euro.

Comparativ cu luna iulie a acestui an, în august, preţurile solicitate au înregistrat o scădere de 1,68%. Proprietarii au solicitat preţuri mai mici cu 1.000 de euro, atât pentru apartamentele din centrul, semicentrul şi nordul Capitalei, cât şi pentru cele din zonele mărginaşe.

Aşadar, preţurile medii solicitate în august pe cele două segmente de piaţă s-au menţinut la aceeaşi distanţă înregistrată în luna precedentă.

Preţul apartamentelor în Bucureşti. A crescut volumul ofertei

În timp ce preţurile solicitate au consemnat o uşoară scădere în august faţă de iulie, volumul de oferte a crescut. Luna trecută, proprietarii au scos pe piaţă un număr total de 3.639 de oferte, cu 3,11% mai multe decât în iulie.

Din totalul de 3.639 de apartamente scoase la vânzare, 1.692 sunt situate în centrul, semicentrul şi nordul Capitalei, iar 1.947 se află în zonele mărginaşe.

Comparativ cu august 2014, volumul total de oferte din luna august a acestui an a înregistrat o creştere importantă, de 75,96%.

Preţul apartamentelor în Bucureşti. Sectorul 1, vedeta chiriilor

Proprietarii cer în medie 270 de euro pe lună pentru închirierea unei garsoniere din Bucureşti, potrivit datelor centralizate de portalul Imobiliare.ro.

În privinţa distribuţiei pe sectoare, cele mai scumpe garsoniere se află in Sectorul 1, iar cele mai ieftine in Sectorul 6.

Chiria unei garsoniere se ridica la sfârşitul lunii august la o medie de 286 de euro în Sectorul 1, la 261 de euro –  în Sectorul 3, urmat de Sectorul 4 – cu 246 de euro şi 235 de euro în Sectorul 2, potrivit site-ului Imobiliare.net.

Sectoarele 5 şi 6 închid clasamentul, cu medii de 227 de euro şi, respectiv, de 225 de euro, conform sursei citate.

Preţul apartamentelor în Bucureşti. Chirii: dotările contează

Există însă şi diferenţe, în funcţie de dotări. Astfel, o garsonieră nemobilată din zona Basarabia a Capitalei, cu o suprafaţă de 35 de metri pătraţi şi situată la ultimul etaj al unui bloc cu opt niveluri, poate fi închiriată cu 150 de euro.

În Capitală, circa 9% din oferta de garsoniere de închiriat se află sub pragul de 200 de euro considerat accesibil de către studenţi, potrivit Imobiliare.ro.

În privinţa apartamentelor cu două camere, preţul mediu din Capitală se ridică la 400 de euro, însă aproximativ 16% din locuinţele bicamerale aflate în ofertă necesită maximum 300 de euro.

În fine, în privinţa apartamentelor de trei camere, proprietarii cer în jur de 600 de euro, cele mai mari sume fiind solicitate în Sectorul 1, unde ajung chiar şi la 860 de euro.

Preţurile pornesc însă de la 200 de euro pentru un apartament nemobilat din zona Pantelimon, în vreme ce pentru un apartament utilat în Vitan se pleacă de la 230 de euro.

Potrivit Imobiliare.ro, 17% din locuinţele cu trei camere scoase la închiriere în Capitală au un tarif de până la 400 de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: