IMM-urile primesc bani pentru a-şi cumpăra echipamente şi utilaje

0
0

Guvernul a aprobat miercuri programul IMM Leasing, prin care companiile mici şi mijlocii vor putea accesa finanţări pentru achiziţionarea de echipamente şi utilaje în leasing.

„A fost adoptată în forma finală ordonanţa de urgenţă privind implementarea noului program IMM Leasing. Este vorba despre un program de facilitare a accesului pentru IMM-uri la finanţare pentru achiziţia de echipamente şi utilaje, o finanţare non-bancară, complementară programului IMM Invest, aceasta fiind o opţiune în plus pentru IMM-urile care doresc să contracteze credite pentru achiziţia de echipamente şi utilaje. Principalele coordonate ale acestui program vizează un nivel al garanţiilor de până la 80% pentru creditele pentru achiziţia de echipamente IT şi 60% pentru creditele pentru achiziţia de alte echipamente şi utilaje”, a explicat Ionel Dancă, joi, la Palatul Victoria, în cadrul unei conferinţe de presă în care a prezentat deciziile luate în şedinţa de Guvern de miercuri.

IMM Leasing de echipamente şi utilaje este al patrulea program de sprijin guvernamental acordat sectorului IMM în cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, implementat de Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM. Programul va fi operaţionalizat în perioada imediat următoare.

Programul guvernamental îşi propune stimularea accesării finanţărilor de tip leasing financiar în vederea achiziţionarii de active noi sau second-hand pentru desfăşurarea activităţii companiilor, în special a celor care au nevoie de transfer de tehnologie în procesele de producţie.

Programul IMM Leasing de echipamente şi utilaje reprezintă un instrument flexibil prin care vor fi acordate facilităţi de garantare de către stat sub forma punerii la dispoziţia instituţiilor financiare nebancare înscrise în Registrul Special la BNR a unor plafoane anuale de garantare pentru finanţările de tip leasing financiar pentru achiziţionarea de bunuri noi sau second-hand, necesare în derularea activităţii IMM-urilor, precum şi a întreprinderilor afiliate care au un număr egal sau mai mare de 250 de angajaţi.

Garanţiile vor fi acordate de către FNGCIMM şi vor fi asigurate de către stat, prin Ministerul Finanţelor Publice, în procent de maximum 80% din valoarea finanţării pentru achiziţia de echipamente IT şi tehnologia informaţiei şi în procent de maximum 60% din valoarea finanţării pentru achiziţia de utilaje şi echipamente tehnologice, vehicule pentru transport mărfuri şi persoane utilizate în scop comercial în cadrul unei operaţiuni de leasing financiar.

Conform programului, valoarea maximă cumulată a finanţărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul acestei facilităţi va fi de 5.000.000 lei, iar perioada şi modalitatea de rambursare a finanţărilor vor fi stabilite de finanţatori, conform normelor interne ale acestora.

Durata maximă a perioadei de leasing va fi de 72 de luni, cu posibilitatea acordării unei perioade de graţie cuprinsă între 3 şi 12 luni, iar avansul achitat de utilizator este de 0%, şi, în funcţie de solicitarea beneficiarului, poate ajunge până la maximum 20% din valoarea de achiziţie a bunului finanţat (exclusiv TVA).

Sunt eligibile pentru acordarea de garanţii în cadrul programului întreprinderile mici şi mijlocii, precum şi întreprinderile afiliate, din toate sectoarele de activitate, cu excepţia următoarelor: intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool cu excepţia vinului şi berii, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi leasing, activităţi de investigare şi protecţie.

Se pot acorda facilităţi de natura subvenţiei de dobândă în procent de până la 50% pentru finanţările garantate în cadrul programului, precum şi garanţii de stat în condiţiile subvenţionării în procent de 100% a comisionului de administrare şi a comisionului de risc. Facilităţile prevăzute în cadrul programului se acorda în baza unei scheme de ajutor de minimis.

„Programul guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE este al doilea program pentru IMM-uri devenit funcţional, din cele patru programe derulate de Ministerul Finanţelor Publice prin FNGCIMM IFN SA, în cadrul Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică lansat de Guvernul României. Este un plan de investiţii fără precedent care are ca obiectiv înlocuirea măsurilor de subvenţionare cu cele de stimulare. Este exact ceea ce are nevoie economia românească, un plan vizionar de RECONSTRUCŢIE şi stimulare a competitivităţii economiei, bazat pe investiţii care să ducă la bunăstare şi consum (exact opusul planului promovat în perioada 2017-2019 „wageledgrowth”).

În starea de urgenţă, Guvernul a răspuns prompt şi a sprijinit IMM-urile prin programele guvernamentale care au susţinut şomajul tehnic, amânarea obligaţiilor fiscale şi a ratelor bancare şi facilitarea accesului la capital financiar prin IMM INVEST. Complementar programului IMM Invest, cel mai de succes program de finanţare cu garanţii de stat din istoria Romaniei, care a trecut deja în etapa a IV-a de implementare şi se apropie cu paşi repezi de epuizarea plafonului de 15 miliarde lei, Guvernul a operaţionalizat Programul guvernamental IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE, iar săptămâna viitoare, pentru a completa tabloul, Guvernul va operaţionaliza: deblocarea accesului la creditul comercial (obţinerea de produse/servicii cu plata la termen), principalul canal de finanţare al firmelor din România, respectiv IMM Factoring cu regres (schema de garantare de către stat a creditului comercial) şi IMM Scontare cu garantarea de catre stat.

IMM Invest (accesul la capital financiar), IMM LEASING DE ECHIPAMENTE ŞI UTILAJE, IMM Factoring cu regres (schema de garantare de către stat a creditului commercial), IMM Scontarea cu garantarea de către stat (accesul la creditul furnizor), pot deveni pilonii de relansare a economiei româneşti şi reprezintă răspunsul FNGCIMM la necesităţile crizei actuale, care a adus multe provocări, dar şi multe oportunităţi de resetare a sectorului IMM şi de deschidere a sistemului bancar către finanţarea economiei”, a declarat Dumitru Nancu, Directorul General al FNGCIMM.

Economie


Ultimele știri
Cele mai citite