Hidroelectrica a înregistrat un profit brut de 719 milioane lei în primele opt luni, în creştere cu 12%

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania de stat Hidroelectrica, aflată în insolvenţă, a înregistrat în primele opt luni ale acestui an un profit brut de 719 milioane lei, în creştere cu 12% faţă de perioada similară din 2013, ca urmare a avansului cu 14,5% a vânzării de electricitate şi a reducerii cheltuielilor operaţionale.

Remus Borza, administratorul judiciar al companiei, apreciază că societatea ar putea ajunge la un profit operaţional de cel puţin 1,8 miliarde de lei, dacă n-ar avea o serie de cheltuieli cu apa uzinată, taxa pe stâlp sau energia livrată în regim reglementat.

„Dacă Hidroelectrica nu ar plăti 396 milioane de lei taxa pe apa uzinată, reprezentând cel mai înalt nivel al acestei taxe din Uniunea Europeană, dacă Hidroelectrica nu ar plati taxa pe stâlp de 150 milioane lei, dacă Hidroelectrica nu ar pierde 220 milioane lei ca efect al livrărilor de energie pe piaţa reglementată, profitul companei ar fi de cel putin 1,8 miliarde lei, permiţând astfel societăţii să finanţeze toate investiţiile în retehnologizarea capacităţilor de producţie existente sau punerea în funcţiune a unor noi capacităţi“, a declarat, într-un comunicat, Remus Borza.

Compania precizează că a fost afectată de faptul că Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a suplimentat cu 1,3 TWh cantitatea anuală de energie livrată pe piaţa reglementată, simultan cu diminuarea de la 125 lei la 115 lei/MWh a preţului de vânzare pe piaţa reglementată.

Totodată, preţul mediu de tranzacţionare a energiei pe bursa de energie OPCOM a scăzut cu 18% faţă de anul trecut.

Creşterea cantităţii de energie produsă şi livrată a susţinut majorarea veniturilor operaţionale, chiar şi pe fondul influenţelor negative induse de legislaţie şi a condiţiilor de piaţă, potrivit Hidroelectrica.

Compania a produs şi livrat în intervalul ianuarie-august 12,3 TWh de energie. Pentru întregul an Hidroelectrica a bugetat o producţie de 13,9 TWh, dar a reevalut-o în creştere, la 17 TWh de electricitate.

Hidroelectrica a reintrat din luna februarie în insolvenţă, după ce anterior a mai fost o dată în reorganizare judiciară, în perioada iunie 2012 - iunie 2013.

Producătorul de energie estimează că va înregistra în acest an un profit brut de peste 1 miliard lei.

Hidroelectrica are o capacitate de producţie instalată de 6.400 MW, reprezentând circa o treime din totalul unităţilor de producţie din România, şi asigură anual circa 30% din necesarul de electricitate, fiind cel mai mare şi mai profitabil producător de energie din ţară.

Mai puteţi citi:

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite