Guvernul validează ajutorul de stat pentru compania TAROM. La ce vor fi folosiți banii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul validează ajutorul de stat pentru compania TAROM, de aproape 100 de milioane de euro, a declarat premierul Marcel Ciolacu adăugând că există acum toate condiţiile ca operatorul să ia măsuri pentru a redeveni eficient.

Avion Tarom la decolare
Guvernul validează ajutorul de stat pentru compania TAROM

Validăm azi ajutorul de stat pentru compania TAROM, de aproape 100 de milioane de euro”, a anunţat premierul în şedinţa de Guvern.

Avem deja acordul Comisiei Europene, există acum toate condiţiile ca TAROM să ia măsurile necesare pentru a deveni la fel de eficientă precum competitorii săi”, a mai spus şeful Executivului.

La ce vor fi folosiţi banii

Ulterior, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat că „acest ajutor, cu valoare de 471,04 milioane de lei, are următoarele destinații:

- până la 214,3 milioane de lei reprezintă ajutor de restructurare care se propune a fi acordat sub forma de capitalizare în anul 2024;

- 12,51 milioane de lei reprezintă majorarea de capital social efectuată în anul 2023;

- 244,22 milioane de lei reprezintă împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020 și dobânzile aferente actualizate”.

„TAROM va utiliza cele 214,3 milioane de lei (cu destinație de capital de lucru) pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară a companiei în anul 2024. Prin aceste operațiuni se va crea contextul rentabilizării companiei și trecerii acesteia pe profit încă din 2024.

Decizia de astăzi reprezintă un pas important pentru salvarea companiei TAROM, un brand național și internațional cu tradiție în domeniul aviatic”, a încheiat ministrul.

La finalul lunii aprilie, Comisia Europeană a aprobat planurile României de a acorda transportatorului aerian național deținut de stat, TAROM, un ajutor de stat în valoare de până la 95,3 milioane euro (473,69 milioane lei).

Comisia Europeană a ajuns la concluzia că măsura va permite companiei să îşi restabilească viabilitatea pe termen lung, reducând în acelaşi timp la minimum denaturările concurenţei.

"Ajutorul de restructurare acordat de România care a fost aprobat astăzi (luni, n.r.) va contribui la menţinerea conectivităţii regionale a cetăţenilor şi a întreprinderilor din România. În urma investigaţiei noastre aprofundate, am concluzionat că planul de restructurare al TAROM va asigura viabilitatea pe termen lung a companiei aeriene. Pentru a limita eventualele denaturări ale concurenţei generate de sprijinul public, TAROM îşi va reduce semnificativ numărul de rute şi de aeronave", a declarat vicepreşedinta Margrethe Vestager.

La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM care stabilea un pachet de măsuri de raţionalizare a operaţiunilor operatorului aerian, de reînnoire a flotei sale învechite şi de reducere a costurilor.

Ulterior, în luna iulie 2021, Comisia a deschis o investigaţie aprofundată pentru a evalua dacă măsurile de restructurare adoptate de România în favoarea TAROM ar fi în concordanţă cu normele UE privind ajutoarele de stat. În cursul investigaţiei aprofundate, România a actualizat planul de restructurare pentru a răspunde preocupărilor exprimate în decizia de iniţiere a procedurii.

Măsurile de restructurare privesc și anularea unei datori de 49,53 milioane euro

În prezent, măsurile de restructurare notificate includ anularea unei datorii în valoare de aproximativ 49,53 milioane euro (246,19 milioane lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare, aprobat de Comisie în februarie 2020, plus dobânzile aferente şi o injecţie de capital de aproximativ 45,77 milioane euro (227,50 milioane lei).

Comisia a evaluat măsurile în temeiul Orientărilor sale pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor nefinanciare aflate în dificultate şi a constatat, în special, că ajutorul contribuie la obiectivul de interes comun de a asigura conectivitatea regională pentru cetăţenii şi întreprinderile din România, permiţând TAROM să îşi restabilească viabilitatea prin punerea în aplicare a planului său de restructurare, se precizează în comunicatul citat.

De asemenea, măsurile de restructurare abordează problemele care au cauzat dificultăţile financiare ale TAROM, mai ales prin reînnoirea flotei sale învechite şi prin reducerea costurilor.

Potrivit CE, măsurile sunt proporţionale, deoarece TAROM aduce o contribuţie proprie semnificativă de aproximativ 77,66 milioane euro (381,12 milioane lei) sub formă de venituri din vânzarea de aeronave şi dintr-un contract de leasing financiar încheiat în condiţiile pieţei, iar ajutorul de stat este însoţit de garanţii pentru a limita denaturarea concurenţei pe piaţa unică. Printre aceste garanţii se numără reducerea numărului de rute pe care TAROM operează, precum şi a numărului de aeronave şi menţinerea unei astfel de capacităţi reduse, limitând astfel prezenţa sa pe piaţă pe întreaga durată a perioadei de restructurare, respectiv până la 31 decembrie 2026.

"Pe această bază, Comisia a concluzionat că măsurile aplicate de România respectă normele UE privind ajutoarele de stat", informează Executivul comunitar.

Normele UE privind ajutoarele de stat, mai precis Orientările Comisiei privind salvarea şi restructurarea, permit statelor membre să sprijine întreprinderile aflate în dificultate, în anumite condiţii stricte. Orientările permit intervenţia statului într-o întreprindere aflată în dificultate financiară numai în anumite condiţii, impunând în special ca întreprinderea să aplice un plan de restructurare solid pentru a asigura restabilirea viabilităţii sale pe termen lung şi să contribuie la costul restructurării sale iar denaturările concurenţei să fie limitate şi măsura să contribuie la un obiectiv de interes comun.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite