Guvernul şi băncile iau măsuri pentru protecţia populaţiei, în epidemie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Guvernul pregăteşte măsuri pentru protejarea populaţiei
Guvernul pregăteşte măsuri pentru protejarea populaţiei

Guvernul se pregăteşte să amâne plata impozitelor şi ratelor bancare datorate de către români, în următoarele luni, pentru a proteja populaţia de efectele economice ale pandemiei de coronavirus.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a anunţat că va proroga primul termen de plată a impozitului pe clădiri, pe teren şi pe mijloacele de transport, de la 31 martie 2020 la 30 iunie 2020. Tot până la termenul respectiv vor beneficia de bonificaţie cei care plătesc integral. De regulă, impozitele respective se plătesc în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv. Cei care plătesc integral până la 31 martie primesc şi o bonificaţie de până la 10%. Amânarea primului termen de plată a impozitelor va fi adoptată prin Ordonanţă de Urgenţă în prima şedinţă de Guvern.

Autorităţile iau în considerare, de asemenea, amânarea plăţii ratelor bancare. „Am vorbit vineri cu sistemul bancar şi asta a fost cerinţa mea, să găsească soluţii pentru amânarea a 2-3 luni de zile a ratelor”, a declarat Florin Cîţu. Şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a transmis că analizează, din perspectiva afectării interesului economic al consumatorului, amânarea plăţii ratelor bancare cu 90 de zile pentru românii care au credite imobiliare şi nu numai.

Italia, a doua cea mai afectată ţară de coronavirus, după China, a suspendat, prin decizie a Guvernului, plata ratelor la creditele ipotecare.

Au fost evaluări pentru plata anticipată a pensiilor pe mai multe luni. Violeta Alexandru ministrul Muncii

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a mai transmis că a discutat cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală ca instituţia să înceteze să aplice popriri în această perioadă, atât pe conturile persoanelor, cât şi la companii.

Mai mult, ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că are în vedere plata în avans cu câteva luni a pensiilor, pentru ca oamenii să-şi poată acoperi cheltuielile în perioada stării de urgenţă decretate de preşedintele ţării.

Băncile au dat startul

CEC Bank este prima bancă din România care va anunţa, la începutul săptămânii viitoare, suspendarea plăţii ratelor la toate creditele, timp de o lună, pentru toţi clienţii persoane fizice, potrivit surselor profit.ro. Amânarea la plată va fi acordată, în contextul epidemiei de coronavirus, atât pentru credite de nevoi personale, cât şi pentru credite imobiliare / ipotecare şi pentru carduri de credit.

Şi Banca Transilvania a anunţat extinderea perioadei de graţie până în luna mai, dar numai în cazul cardurilor de credit, sumele de restituit obligatoriu lunar fiind mult mai mici decât în cazul creditelor ipotecare şi de nevoi personale.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite