Guvernul pune taxă pe zahărul din băuturile răcoritoare de la 1 septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul va introduce o taxă pe zahăr, o acciză nearmonizată, vizând băuturile răcoritoare cu un conţinut de zahăr mai ridicat de 5 g la 100 de mililitri.

Impactul va fi de până la un leu pe litru. Măsura ar urma să fie prezentată de Ministerul Sănătăţii şi adoptată de Guvern, cu implementare de la 1 septembrie, iar banii colectaţi din această taxă vor fi viraţi Ministerului Sănătăţii. 

Concret se propune completarea Codului Fiscal cu măsuri pentru stabilirea unor niveluri de taxare în funcţie de adaosul de zaharuri:

  • băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr al căror conţinut de zaharuri este sub 5 g zaharuri / 100 ml produs – nu se aplică taxă;
  • băuturi racoritoare îndulcite cu zahăr al căror conţinut de zaharuri este între 5-8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 0,8 lei / litru;
  • băuturi răcoritoare îndulcite cu zahăr al căror conţinut de zaharuri este peste 8 g zaharuri / 100 ml produs – se aplică o taxă de 1 leu / litru).
  • exceptarea de la taxare a băuturilor naturale fără adaos de zaharuri (chiar dacă depăşesc nivelele de taxare), a băuturilor produse în gospodării individuale destinate consumului propriu.

Ţinând cont de ultimele informaţii publicate de INS, care estimează un consum mediu/locuitor de băuturi răcoritoare de aproximativ 80 l/locuitor/ an şi aplicând un nivel minim de taxare de 0,8 lei/litru la o populaţie de 20 milioane locuitori impactul bugetar ar fi de 1,280 miliarde lei, cu menţiunea că, dacă această taxare îşi atinge obiectivul de modificare a comportamentului populaţiei spre consumul de sucuri naturale sau fără conţinut de zaharuri, sumele încasate vor înregistra o scădere progresivă.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite