Amenzi usturătoare pentru cei care nu aplică prețurile corect la alimentele de bază

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În urma controalelor efectuate asupra comercianților, pentru a vedea dacă respectă legislația privind limitarea adaosului comercial la alimentele de bază, s-au aplicat amenzi usturătoare, a afirmat ministrul de Finanțe Marcel Boloș.

Coș cu alimente pe podeaua unui supermarket
Amenzi de 4 milioane de lei au fost date celor care nu aplică prețurile corect la alimentele de bază

„Când Guvernul României a decis plafonarea marjelor de adaos comercial la alimentele esențiale, am spus că este important ca efectele măsurii să apară pe tot lanțul, de la procesator până la vânzătorul final și distribuitor.

Tocmai de aceea am cerut atenție maximă, pentru a asigura echitatea și corectitudinea în mediul economic.

Urmare a controalelor efectuate zilele acestea în București de inspectorii Direcției generale antifraudă fiscală, au fost aplicate amenzi în valoare de 4 milioane de lei”, a afirmat ministrul de Finanțe Marcel Boloș.

Un furnizor de legume-fructe, amendat cu 2 milioane de lei

Inspectorii antifraudă au sancționat un operator economic care activează în domeniul distribuției de legume-fructe, cu o amendă în valoare totală de 2 milioane de lei pentru depășirea în mod repetat a cotei de adaos comercial prevăzută de ordonanță. Este vorba despre un operator economic care este furnizor pentru marile lanțuri de magazine și majoritatea hypermarket-urilor.

De asemenea, un alt distribuitor din București a fost amendat cu 2 milioane de lei pentru nerespectarea cotei de maximum 5% față de prețul de achiziție al unor produse alimentare, cum ar fi fasole uscată, ulei etc.

Reamintim că măsura are ca obiectiv final ieftinirea prețului la produsele alimentare printr-o plafonare a marjelor de adaos comercial, la nivel de procesator cu 20%, la nivel de distribuitor cu 5% și la nivel de vânzător final cu 20%.

„Decizia a venit pentru ca familiile de români să nu fie nevoite să plătească și 80% mai mult la un produs esențial, cum ar fi pâinea sau laptele. Scopul nostru este ca oamenii să găsească în magazine prețuri corecte. S-au văzut efectele: produse mai ieftine și cu 50%.

Țin să subliniez însă că aceste reduceri de prețuri funcționează pe termen scurt. Pe termen lung este nevoie de creșterea producției interne, pentru a determina cu adevărat o scădere a prețurilor. Continuăm să găsim soluţii şi să investim în industria alimentară, pentru ca noi să procesăm ceea ce producem”, a adăugat ministrul.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite