Guvernul pregăteşte un „bailout“ de 1 miliard de lei pentru trei asigurători de credit comercial

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministerul Finanţelor pregăteşte o schemă de ajutor de stat prin care vrea să garanteze 80% din despăgubirile pe care societăţile ce asigură credite comerciale le-ar datora clienţilor asiguraţi pentru neîncasarea facturilor la timp.

Potrivit profit.ro, scopul declarat al unei astfel de scheme, inspirate după cele aprobate în Germania şi Danemarca, este evitarea unui blocaj al creditului comercial între firmele din România.

Beneficiari direcţi principali ar fi, însă, doar trei asigurători de credit comercial– Coface, Euler Hermes şi Atradius – care au doar câteva mii de clienţi mari în România, şi reasigurătorii lor străini, în locul cărora contribuabilii români ar prelua obligaţiile de despăgubire.

Schema ar urma să fie derulată prin Fondul Român de Contragarantare, o instituţie cu activitate aproape inexistentă până acum. Statul ar deveni, în fapt, reasigurătorul celor trei societăţi de asigurare, preluând obligaţia de a plăti 80% din despăgubiri către clienţi în schimbul a 52% din prime, ce ar fi virate la buget.

Citeşte ştirea integrală pe profit.ro.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite