Guvernul estimează că inflaţia va creşte până la 5% la sfârşitul anului, din cauza secetei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inflaţia va creşte până la circa 5 la sută la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor secetei asupra preţurilor la alimente şi există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra PIB, se precizează în Raportul privind situaţia economică şi bugetară pe anul 2012, dat miercuri publicităţii

"Inflaţia medie anuală este estimată la 3,4 la sută. Inflaţia va creşte până la circa 5 la sută la sfârşitul anului, ca urmare a efectelor nefavorabile ale secetei asupra preţurilor la alimente", estimează Guvernul.

Executivul atenţionează că "există incertitudini cu privire la impactul final al secetei asupra PIB".

De asemenea, "o reducere a absorbţiei fondurilor europene faţă de nivelurile programate ar afecta nivelul veniturilor bugetare pe acest an, caz în care se vor lua măsuri corespunzătoare de reducere a cheltuielilor şi încadrarea în deficitul bugetar estimate".

Guvernul nu exclude nici faptul că "pot exista riscuri de finanţare a deficitului bugetar ca urmare a deteriorării situaţiei sectorului financiar extern sau a unei creşteri explozive a preţului internaţional al petrolului".

În document se precizează că până la sfârşitul anului 2012 nu se întrevăd riscuri deosebite care să afecteze sensibil perspectivele macroeconomice şi bugetare.

Guvernul a dat publicităţii acest document întrucât este o obligaţie prevăzută în Legea responsabilităţii fiscale. "Cu cel puţin 60 de zile înaintea organizării alegerilor parlamentare, Guvernul va publica pe site-ul propriu un raport cu privire la situaţia economică şi bugetară", prevede Legea amintită. Alegerile parlamentare sunt programate pe 9 decembrie 2012.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite