Guvernul egiptean analizează posibilitatea lărgirii Canalului Suez pentru a scurta timpii de tranzit

0
Publicat:

Egiptul derulează un studiu de fezabilitate cu privire la lărgirea Canalului Suez, în ideea scurtării timpilor de tranzit şi a evita potenţialele blocaje ale acestei artere cruciale prin care trece 12% din comerţul maritim mondial.

foto Canalul Suez
Egiptul analizează un plan de lărgire a Canalului Suez pentru a scurta timpii Foto: EPA-EFE

Proiectul vizează transformarea acelor segmente pe care navigaţia se derulează în prezent pe o singură bandă, 50 de kilometri din partea de nord a canalului, respectiv 30 de kilometri în partea de sud, în zone în care navigaţia se poate desfăşura pe două benzi, a precizat preşedintele Autorităţii Canalului Suez (SCA), Osama Rabie la un eveniment organizat duminică, transmite Bloomberg.

Aceste propuneri vin în continuare unor planuri vehiculate pentru prima dată în 2021, când eşuarea navei Ever Given a blocat traficul prin Canalul Suez timp de o săptămână. În urmă cu aproape un deceniu, Egiptul a finalizat un amplu program, în valoare de opt miliarde de dolari, de extindere a Canalului Suez, care a permis scurtarea timpilor de aşteptare şi a atras şi mai multe vase.

Studiile iniţiale au fost finalizate şi transmise preşedintelui egiptean, Abdel-Fattah El-Sisi, care va primi propunerile finale atunci când vor fi gata de aprobare, a spus Rabie. Deocamdată nu este clar cât de mult vor costa lucrările de extindere şi nici care este calendarul potenţial pentru finalizarea proiectului.

Două firme, ACE Moharram-Bakhoum şi Dar Al-Handasah, derulează în prezent studiul de fezabilitate pentru acest proiect şi analizează posibili parteneri. Expansiunea va permite "tranzitul Canalului Suez în deplină siguranţă", a spus Rabie.

Veniturile generate de Canalului Suez, care în exerciţiul fiscal iulie 2022 - iunie 2023 au atins un nou record de 9,4 miliarde de dolari, sunt în prezent afectate de atacurile lansate de rebelii Houthi asupra navelor din Marea Roşie. Canalul Suez reprezintă o sursă preţioasă de valută pentru Egipt. 

Dublarea propusă a Canalului Suez are implicații profunde asupra dinamicii comerțului mondial. Prin creșterea capacității canalului, proiectul urmărește să reducă timpii de așteptare pentru nave, accelerând astfel livrarea de mărfuri în întreaga lume. Această extindere ar putea duce la costuri de transport maritim mai competitive și ar putea consolida poziția canalului ca centru logistic cheie. În plus, proiectul reflectă angajamentul Egiptului de a-și menține statutul de lider în domeniul transportului maritim, ceea ce ar putea stimula creșterea economică și consolida rețelele comerciale globale. 

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite