Guvernul a aprobat reorganizarea ANAF. Ciolacu: Creștem eficiența colectării veniturilor la buget

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a aprobat joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru consolidarea capacităţii instituţionale a ANAF și reorganizarea activităţii acesteia.

Sediul ANAF
ANAF va fi reorganizată

Potrivit notei de fundamentare a proiectului, astfel, la nivelul Agenţiei se înfiinţează un nou post de vicepreşedinte care va coordona în mod direct activitatea de digitalizare a instituţiei, având în vedere dimensiunile şi complexitatea activităţii ANAF în vederea eficientizării procesului aferent şi asigurării unui circuit informaţional decizional care să asigure o mai mare coerenţă decizională, dar şi pentru o diminuare a efortului depus pentru atingerea obiectivelor (a costurilor operaţionale) raportat la rezultatele obţinute, obiectivele principale pe linia digitalizării neputând fi realizate fără o susţinere consistentă şi performantă din partea unui management dedicat.

Totodată, începând cu data de 1 mai 2024, în cadrul aparatului propriu al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală va funcţiona Direcţia generală de administrare a marilor contribuabili, a cărui competenţă de administrare fiscală se stabileşte în condiţiile legii, iar modalitatea de reorganizare a ANAF prin pierderea personalităţii juridice a Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili şi funcţionarea ei ca direcţie generală în cadrul ANAF se va realiza prin fuziune.

"Fuziunea se va face prin absorbţia Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili de către ANAF, în condiţiile legii. Posturile şi personalul aferente Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili vor fi preluate pe bază de protocol, în condiţiile legii, în cadrul aparatului propriu al Agenţiei", se arată în document.

Totodată, pentru ANAF și Autoritatea Vămilor din România, care au atribuții de prevenire și combatere a evaziunii fiscale și a fraudei fiscale și vamale, se prevede achiziționarea de dotări corespunzătoare, pentru îndeplinirea responsabilităților și a misiunilor stabilite prin Sistemul naţional RO e-Sigiliu.

Ciolacu: Creștem eficiența colectării veniturilor la buget

Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi că reorganizarea ANAF este o prioritate majoră „ca să creștem eficiența colectării veniturilor la buget”.

Este nevoie de o coordonare integrată și mai ales de o viziune clară în acțiunea de combatere a fraudei și evaziunii fiscale. Ne-am angajat împreună să modernizăm și să digitalizăm Fiscul după 32 de ani de așteptări, ca să asigurăm servicii mai bune pentru tot cetățenii. Îl rog pe domnul Ministru al Finanțelor Marcel Boloș să ne prezinte pe scurt acest proiect”, a spus premierul.

La rândul său, ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a afirmat că obiectivul proiectului este de a consolida capacitatea instituțională a ANAF în colectarea veniturilor bugetului general consolidat dar și combaterea fenomenului de evasiune fiscală. „În acest sens sunt propuse o serie de măsuri care țin de organizare ANAF-ului de la structurile teritoriale a Direcției Generale Antifraudă și în special pe operaționalizarea cu data de 1 ianuarie 2025 a structurilor teritoriale Județene care privesc combaterea și desfășurarea activităților economice ilicite pe de o parte și pe de altă parte un alt set de măsuri este cel cu referire la baza materială a ANAF-ului astfel încât activitățile operative pe care le desfășoară ANAF-ul în combaterea evaziunii fiscale să aibă mai multă eficiență și o a treia categorie de măsuri este descentralizarea activității direcției generale mari contribuabili astfel încât inspecțiile fiscale să poate fi derulate cu o anumită operativitate, tot cu scopul acesta de a avea o activitate de colectare cât mai bună la bugetul general consolidat

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite