Guvernul alocă 1,1 milioane de lei exproprierilor pentru a grăbi lucrările la Autostrada Sebeş-Turda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul încearcă să grăbească lucrările la Autostrada Sebeş-Turda prin alocarea de fonduri în valoarea de 1,1 milioane de lei pentru a despăgubi proprietarii a 915 imobile şi a unei suprafeţe de teren de 289.407 de metri pătraţi, care vor fi expropriate pe amplasamentul lotului 3 al autostrăzii.

Imobilele sunt situate pe raza localităţilor Aiud şi Mirăslău din judeţul Alba, notează News.ro.

Proiectul vizat este cel al autostrăzii A10, Sebeş-Turda, cu o lungime totală de circa 70 de kilometri, care traversează judeţele Alba şi Cluj. Autostrada este importantă pentru că ar face legătura între alte două autostrăzi – A1 şi A3.

Autostrada A10 este împărţită în patru loturi, din care loturile 3 şi 4, aflate între Aiud şi Turda, ar putea fi terminate până la sfârşitul acestui an, potrivit unei declaraţii recente a ministrului Transporturilor, Dan Costescu.

Iniţial, toate loturile de la A10 au avut ca termen de finalizare anul 2016, însă s-au produs deja întârzieri importante din cauza lipsei unor avize obligatorii pentru construcţie.

Lucrările la această autostradă sunt finanţate din fonduri europene şi au fost fazate, pentru a putea fi alocaţi bani atât din perioada de programare 2007-2013, cât şi din perioada 2014-2020.

Valoarea totala a fazei I a Proiectului, potrivit Ministerului Transporturilor, este de 986,2 milioane lei, din care valoarea totala eligibila este de 802,7 milioane lei. Contribuţia Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune este de 682,3 milioane lei, adica 85% din valoarea totala eligibila, iar diferenta de 303,9 milioane lei este asigurata de la bugetul de stat.

Tot miercuri, Guvernul a alocat 8,9 milioane de lei pentru plata despăgubirilor proprietarilor de pe varianta de ocolire a municipiului Braşov, care are o lungime de 18,6 kilometri, potrivit News.ro.

„Este vorba despre 279 de imobile în suprafaţă totală de 97.285 mp de teren, respectiv construcţii şi împrejmuiri situate pe terenurile supuse exproprierii, situate pe raza localităţilor Sânpetru şi Braşov din judeţul Braşov”, se arată în comunicat.

Valoarea totala a proiectului este de 425,3 milioane lei, din care valoarea totala eligibila pentru fonduri europene este de 335,6 milioane lei, potrivit site-ului Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (CNADNR). Contributia Comisiei Europene prin Fondul European de Dezvoltare Regionala este de 85% din valoarea eligibila, respectiv 285,2 milioane lei. Contributia bugetului de stat este de 15% din valoarea eligibila, respectiv 50,3 milioane lei.

Sumele necesare despăgubirilor se alocă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor. Aceste sume au rezultat ca urmare a unui raport de expertiză întocmit de către un expert autorizat al Asociaţiei Naţionale a Evaluatorilor Autorizaţi din România (ANEVAR).

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite