Guvernul acordă sprijin financiar pentru activitățile economice care cresc eficiența energetică a țării

0
Publicat:

Guvernul a aprobat joi noapte un proiect de ordonanță de urgență prin care s-a aprobat sprijinul financiar pentru activitățile economice care contribuie la atribuirea schimbărilor climatice, adaptarea la acestea și îmbunătățirea eficienței energetice în industrie, dar și la creșterea rezilienței.

foto glob de cristal cu aparența globului pământesc
Guvernul acordă sprijin financiar pentru activitățile economice care cresc eficiența energetică

Astfel, a fost adoptată ordonanţa de urgenţă privind reglementarea standardelor pentru instrumentele financiare ecologice dedicate sprijinirii măsurilor de îmbunătăţire a eficienţei energetice în industrie, precum şi pentru modificarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică.

„Pentru a atinge obiectivul UE de creştere a eficienţei energetice cu 32,5% până în 2030, ar trebui să se atragă finanţare privată pentru a stimula investiţiile în eficienţa energetică şi să se revizuiască măsurile şi politicile de stimulare a eficienţei energetice. Acordarea, monitorizarea şi raportarea sprijinului dat sub formă de instrumente financiare ecologice sunt realizate prin intermediul unui sistem informatic pentru gestionarea, centralizarea instrumentelor ecologice acordate, precum şi pentru analiza modului în care instrumentele contribuie la îmbunătăţirea eficienţei energetice în industrie. Sistemul informatic este creat pe modelul cloud computing, cu aplicaţii dezvoltate cloud nativ, care respectă regimul juridic al interoperabilităţii şi al datelor deschise”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, actul normativ stabileşte că Ministerul Energiei are calitatea de autoritate naţională competentă pentru coordonarea aplicării regulamentelor Comisiei Europene privind etichetarea şi eficienţa energetică a unor categorii de produse şi supravegherea pieţei în ceea ce priveşte etichetarea energetică, precum şi pentru aplicarea legislaţiei specifice. 

În luna iulie, Comisia Europeană a decis să trimită avize motivate Croaţiei, Ungariei şi României pentru nerespectarea obligaţiilor de raportare privind guvernanţa uniunii energetice şi a acţiunilor climatice, iar după această etapă, în luna noiembrie, CE a decis demararea procedurii de infringement trimiţând scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei şi Austriei în vederea remedierii deficienţelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deşeurile, astfel cum a fost modificată de Directiva (EU) 2018/851/EU, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar. 

Directiva modificată stabileşte obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea şi pregătirea pentru reutilizare a deşeurilor municipale. De asemenea, solicită statelor membre să îşi îmbunătăţească sistemele de gestionare a deşeurilor şi eficienţa utilizării resurselor. Termenul limită pentru ca statele membre să transpună Directiva (UE) 2018/851 în legislaţia lor naţională a expirat la 5 iulie 2020. Statele membre în cauză nu au transpus-o corect până în prezent, a precizat Comisia Europeană.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite