Comisia Europeană declanșează infringement pentru România. De ce ne acuză

0
Publicat:

Comisia Europeană a decis joi iniţierea unei proceduri de infringement trimiţând scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei şi Austriei în problema deșeurilor.

Deșeuri în zona industrială a Hunedoarei. Foto: Daniel Guță

Comisia Europeană a decis joi iniţierea unei proceduri de infringement trimiţând scrisori oficiale de punere în întârziere României, Bulgariei, Ciprului, Cehiei, Estoniei şi Austriei în vederea remedierii deficienţelor în transpunerea Directivei 2008/98/EC privind deşeurile, astfel cum a fost modificată de Directiva (EU) 2018/851/EU, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Directiva modificată stabileşte obiective obligatorii din punct de vedere juridic pentru reciclarea şi pregătirea pentru reutilizare a deşeurilor municipale. De asemenea, solicită statelor membre să îşi îmbunătăţească sistemele de gestionare a deşeurilor şi eficienţa utilizării resurselor. Termenul limită pentru ca statele membre să transpună Directiva (UE) 2018/851 în legislaţia lor naţională a expirat la 5 iulie 2020. Statele membre în cauză nu au transpus-o corect până în prezent, a precizat Comisia Europeană.

În cazul României, deficienţele legislative sunt legate de încetarea statutului deşeurilor, responsabilitatea extinsă a producătorului, derogarea de la împărţirea responsabilităţii financiare şi măsurile stabilite pentru prevenirea generării de deşeuri.

Prin urmare, Comisia Europeană a decis să trimită scrisori oficiale de punere în întârziere statelor membre în cauză, care au la dispoziţie două luni pentru a răspunde şi a remedia deficienţele constatate. În absenţa unui răspuns satisfăcător, Comisia Europeană ar putea decide să emită un aviz motivat.

Aruncăm 22 de milioane de tone de gunoaie pe an

Cantitatea de deşeuri generate în România este de 22 de milioane de tone pe an, mai mare decât producţia de grâu a ţării, potrivit Coaliţiei pentru Economia Circulară. Speecialiștii  declarau anul trecut că, implementarea corectă a unui sistem de tip "plăteşte pentru cât atunci" ar putea fi o soluţie care să ducă la rezolvarea poblemei deșeurilor la noi în țară. 

"Tot ceea ce aruncăm astăzi reprezintă nişte resurse colosale. Nu ştiu dacă multă lume a aflat, dar preţul oricărui deşeu care ajunge la reciclare a depăşit preţul grâului şi pe cel al porumbului. De exemplu, PET-ul costă de cinci ori mai mult decât grâul", au spus reprezentanții  Coaliţiei pentru Economia Circulară  în cadrul conferinţei PRIA Environment. 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite