România trebuie să elimine măsurile de sprijin energetic în vigoare. Recomandările Comisiei Europene

0
Publicat:

Comisia Europeană a făcut, miercuri, câteva recomandări specifice de ţară pentru România, în cadrul Pachetului de primăvară al Semestrului European 2023.

UE recomandă României să elimine măsurile de sprijin în energie, Foto: Profimedia
UE recomandă României să elimine măsurile de sprijin în energie, Foto: Profimedia

În cadrul pachetului de primăvară al semestrului european 2023, Comisia oferă astăzi, 24 mai, statelor membre orientări pentru a construi o economie solidă și adaptată exigențelor viitorului, care să asigure competitivitatea și prosperitatea pe termen lung pentru toți, în contextul unui mediu geopolitic dificil.”, transmit reprezentanții CE.

Astfel, se recomandă ca România să ia măsuri în 2023 și 2024 pentru:

1. Urmărirea politicilor fiscale în conformitate cu Recomandarea Consiliului din 18 iunie 2021, cu scopul de a pune capăt situației de deficit public excesiv în România până în 2024 și de a consolida poziția externă a României.

În acest sens, Comisia Europeană recomandă României să pună capăt măsurilor de sprijin energetic în vigoare, până la sfârșitul anului 2023, şi să utilizeze economiile rezultate astfel pentru reducerea deficitului.

În cazul în care noi majorări de preţuri la energie vor necesita implementarea de măsuri de sprijin, acestea ar trebui să fie concentrate pe protejarea gospodăriilor şi firmelor vulnerabile, să fie accesibile din punct de vedere fiscal şi să păstreze stimulentele pentru economisirea energiei", arată Comisia Europeană.

De asemenea, România trebuie să menţină investiţiile publice şi să asigure o absorbţie eficientă a granturilor din Mecanismul de redresare şi rezilienţă dar şi a altor fonduri europene, mai ales pentru a susţine tranziţia ecologică şi digitală.

Pentru perioada de după 2024, România ar trebui să urmeze o strategie fiscală pe termen mediu de consolidare graduală şi sustenabilă, combinată cu investiţii şi reforme care să permită o creştere sustenabilă mai mare şi o poziţie fiscală prudentă.

2. Cea de-a doua recomandare vizează asigurarea unei guvernanţe eficiente şi întărirea capacităţii administrative pentru a permite o implementare rapidă a planului de redresare şi rezilienţă.

În acest sens este menţionată o finalizare rapidă a capitolului REPowerEU, în vederea începerii rapide a implementării sale. De asemenea, România trebuie să continue cu implementarea rapidă a programelor de politici de coeziune, care sunt complementare cu sinergiile din planul de redresare şi rezilienţă.

3. Comisia recomandă și reducerea dependenţei de combustibilii fosili şi accelerarea tranziţiei la energia verde, în special printr-o extindere mai rapidă a energiilor regenerabile şi îmbunătăţirea capacităţii reţelelor astfel încât noile capacităţi de producţie să poată opera pe piaţă.

României i se recomandă să îşi îmbunătăţească eficienţa energetică şi eforturile privind renovarea energetică a clădirilor, inclusiv prin oferirea unui acces mai bun la informare şi soluţii de finanţare sustenabilă.

De asemenea, România trebuie să îşi îmbunătăţească eforturile destinate dobândirii de competențe necesare în cadrul tranziţiei energetice.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite