Guvernul a înlocuit ROBOR cu noul IRCC pentru Programele Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în Tine

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a modificat joi Programule Prima Casă, Prima Maşină şi Investeşte în Tine, astfel încât ratele la credite să fie calculate în funcţie de noul indice IRCC, în loc de ROBOR. Băncile anunţaseră că vor aplica în continuare ROBOR, din cauză că Guvernul a „uitat“ să modifice şi legislaţia specifică programului guvernamental.

UPDATE 16.08 Guvernul a adoptat hotărârea de modificare a celor trei programe.

Astfel, joi, în şedinţa de Guvern, Executivul va oficializa schimbarea şi va înlocui ROBOR cu Indicele de Referinţă pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) şi pentru Programul Prima Casă, potrivit unui proiect de Hotărâre aflat pe ordinea de zi.

Drept urmare, costul total al finanţărilor acordate în cadrul Programului Prima Casă va fi compus din:

  - rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an pentru creditele în lei; marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator; marja nu include costul evaluării imobilului, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate şi comisionul de gestiune datorat FNGCIMM, după caz;

 - comisionul de gestiune datorat FNGCIMM şi recuperat de la beneficiar. Nivelul comisionului de gestiune şi al comisionului unic de analiză, calculat la soldul garanţiei statului, se negociază anual între Ministerul Finanţelor Publice şi FNGCIMM şi se stabileşte prin ordin al ministrului finanţelor publice.

Finanţatorii vor avea obligaţia prevederii exprese în contractele de credit a costurilor cu dobânda exprimată în raport cu IRCC şi separat a costurilor cu comisioanele.

Noul indice IRCC va fi aplicat şi la Programul „Prima Maşină” de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, unde costul total al finanţărilor acordate, care este suportat de către beneficiar, se compune din rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor, denumit în continuare IRCC plus o marjă de maximum 3% pe an.

Marja include şi nivelul total al comisioanelor percepute de către finanţator şi cheltuielile obligatorii legate de finanţare, în toate etapele finanţării; marja nu include costul asigurării, costul aferent efectuării formalităţilor de publicitate, prima de garantare, penalităţile percepute conform contractului de finanţare.

De asemenea, noul IRCC va fi aplicat şi pentru Programul „Investeşte în Tine”, unde rata dobânzii stabilite pe baza indicelui de referinţă pentru creditele acordate consumatorilor va fi IRCC plus o marjă de maximum 2% pe an (anterior era ROBOR la 3 luni plus o marjă de maximum 2% pe an). Marja include toate costurile legate de acordarea şi derularea creditului în toate etapele finanţării.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite