Guvernul a încheiat şedinţa specială pentru rectificarea bugetară. Ponta: „Sunt bani pentru toţi”. Este bugetată şi creşterea salariilor pentru demnitari
0Proiectul privind rectificarea bugetară a fost discutat şi aprobat într-o şedinţă specială a Guvernului, care a început la ora 12.00 cu declaraţii ale premierului Victor Ponta.
UPDATE
Consiliul Fiscal dă undă verde rectificării bugetare
Încadrarea în ţinta de deficit bugetar pe anul în curs în contextul meţinerii parametrilor actuali ai politicii fiscal-bugetare se va realiza cu uşurinţă, apreciază Consiliul Fiscal, însă este rezervat faţă de nivelul rectificării ascendente a programului aferent veniturilor din contribuţii sociale.
„Consiliul fiscal apreciază că încadrarea în ţinta de deficit bugetar pe anul în curs în contextul meţinerii parametrilor actuali ai politicii fiscal - bugetare se va realiza cu uşurinţă, iar balanţa riscurilor apare drept înclinată în direcţia înregistrării unui deficit bugetar mai redus decât cel ţintit, în condiţiile în care sub-execuţia cheltuielilor de investiţii apare drept foarte probabilă, date fiind atât experienţa execuţiei din 2014, cât şi realizarea programului semestrial“, se arată în opinia Consiliului Fiscal cu privire la proiectul de rectificare a bugetului general consolidat pe anul 2015, asupra căruia se va lua o decizie în şedinţa de Guvern de marţi.
UPDATE
Este bugetată şi creşterea salariilor pentru demnitari
Rectificarea de buget aprobată de Guvern în şedinţa de marţi include şi bugetarea ordonanţei care prevede creşterea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari, au precizat surse guvernamentale.
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Corneliu Calotă, a afirmat, după şedinţă, că Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară pe 2015 în forma propusă de Ministerul Finanţelor.
În proiectul de rectificare bugetară publicat pe site-ul Ministerului Finanţelor, în nota de fundamentare, între principalele elemente care stau la baza rectificării pe anul 2015 este precizată şi "adoptarea unor acte normative care au prevederi referitoare la majorări sau modificări salariale, precum şi cu influenţe asupra veniturilor şi cheltuielilor bugetare".
Între acestea este menţionată şi "Ordonanţa Guvernului nr. 14/2015 pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum şi alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice".
Ordonanţa de Guvern 14/2015, act normativ adoptat de Executiv în şedinţa din 8 iulie, stabileşte creşteri ale indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari începând cu 1 august, fiind publicată în Monitorul Oficial din 11 iulie.
Anexa la OG 14/2015 stabileşte că preşedintele României, preşedintele Senatului, preşedintele Camerei Deputaţilor şi prim-ministrul vor avea o indemnizaţie brută de 21.540 de lei.
Totodată, vicepremierul va avea o indemnizaţie lunară brută de 20.000 de lei.
De asemenea, potrivit actului normativ, vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Senatului şi Camerei Deputaţilor, consilierii prezidenţiali, miniştrii, secretarul general al Guvernului, şeful Cancelariei primului-ministru, Avocatul Poporului, preşedintele Consiliului Legislativ, preşedintele Curţii de Conturi, şi şefii serviciilor de informaţii — SRI, SIE, STS şi SPP — vor avea o indemnizaţie lunară de 19.055 de lei brut.
UPDATE
Victor Ponta: „Avem asigurate toate drepturile, pensii, salarii, asigurări de şomaj, până pe 31 decembrie 2016 nu e niciun fel de problemă. În plus, această rectificare se referă la noile drepturi aprobate de Parlament. Sunt toţi banii necesari pentru plata alocaţiilor mărite, suplimentarea la veteranii de război, pentru foştii deţinuţi politici, aviatori (personalul navigant), diplomaţi, grefieri şi aşa mai departe“.
UPDATE
Pentru autorităţile locale sunt 1,3 miliarde
„Sumele pierdute de la buget de unele autorităţi locale se recuperează acum. Cine a primit deja banii tace mâlc, dar cine nu a primit e mai vocal. Acum alocăm în total pentru investiţii locale 1,3 miliarde de lei“, a spus premierul.
Iar pentru Sănătate „nu se ia, ci se dă“: sunt 478 de milioane de lei în plus, „inclusiv pentru ambulanţe, UPU (n.n.- Unităţile de Primiri Urgenţe), centrele pentru situaţii de urgenţă şi tot ce a mai cerut dl secretar de stat Raed Arafat“.
De asemenea, alocarea pentru MApN a crescut de la 1,4 la 1,51% din PIB.
Şi la Culte sunt alocaţi bani pentru drepturile tuturor cultelor din România - „Dacă e pace confesională este bine pentru toţi“.
Administraţia Prezidenţială „are, de asemenea, toţi banii pe care i-a cerut - 10 milioane de lei pentru deplasări externe şi protocol“, a mai spus Ponta.
UPDATE
Teodorovici: partenerii FMI au apreciat încadrarea în ţinta de deficit
Premierul a întrebat dacă în discuţia tehnică pe care Guvernul o poartă în această perioadă cu FMI au existat probleme generate de această rectificare.
Răspunsul a venit de la ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici: „partenerii noştri de la FMI au apreciat încadrarea în ţinta de deficit bugetar de 1,83% din PIB, în sumă absolută de 13 miliarde de lei“.
Tot în deschiderea şedinţei de Guvern, premierul le-a mulţumit contribuabililor, dar şi autorităţilor fiscale care au adus mai mulţi bani la buget.
„Mulţumesc tuturor firmelor din România care au muncit mai mult şi şi-ai plătit taxele şi impozitele, pentru că de asta avem noi bani la buget. Mulţumesc, de asemenea, şi ANAF (n.n.- Agenţia Naţională de Administrare Fiscală), pentru că a combătut evaziunea fiscală. Patru miliarde de lei în plus nu vin de la un butic, ci de la marea evaziune“, a precizat premierul.
Premierul şi ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, au prezentat şi luni proiectul, în şedinţa conducerii PSD şi în cadrul Coaliţiei.
Cheltuielile cresc de patru ori mai mult decât veniturile
Mizând pe o creştere economică de 3,3% în 2015 (faţă de 2,5%, cât estimase la începutul anului), Executivul pregăteşte o rectificare bugetară prin care dă bani în plus la aproape toate ministerele, scăzând de la Transporturi şi de la Sănătate.
„Bugetul de stat pe anul 2015 se majorează la venituri cu suma de 287,1 milioane de lei, la cheltuieli se majorează cu suma de 1.121,7 milioane de lei, iar deficitul se majorează cu suma de 834,6 milioane de lei“, se arată în proiectul ordonanţei de Guvern cu privire la rectificarea bugetară.
Produsul Intern Brut (PIB) pe care se va reconstrui bugetul este de 701 miliarde de lei, faţă de 709,7 miliarde de lei (cât era la începutul anului), astfel că deficitul bugetar va creşte de la 1,83% la 1,86% din PIB, arată Guvernul.
Cât priveşte creşterea economică din acest an, Executivul anticipează acum un plus de 3,3%, faţă de 2,5%, cât anticipase la începutul anului.
Cum evoluează veniturile
Potrivit Notei de fundamentare a ordonanţei, veniturile bugetului de stat pe anul 2015, se majorează pe sold cu suma de 287,1 milioane de lei.
Influenţele se reflectă, în principal, pe următoarele categorii:
** veniturile din impozitul pe profit se majorează cu 810,7 milioane de lei;
** veniturile din impozitul pe venit se majorează cu 762,4 milioane de lei;
** veniturile din impozitele şi taxele pe proprietate se diminuează cu 549,8 milioane de lei;
** veniturile din TVA se diminuează cu suma de 252,6 milioane de lei;
** veniturile din accize se majorează cu 268,3 milioane de lei;
** veniturile nefiscale se majorează cu 627,2 milioane de lei.
Cheltuieli: cine pierde, cine câştigă
Acelaşi document mai arată că totalul cheltuielilor bugetului de stat anul 2015 se majorează, pe sold, cu suma de 1.121,7 milioane de lei.
Sume suplimentare au fost propuse a fi alocate pentru:
** Ministerul Finanţelor: +711,9 milioane de lei;
** Ministerul Afacerilor Interne: +565,7 milioane de lei;
** Ministerul Mediului: +305,0 milioane de lei;
** Ministerul Muncii: bugetul se majorează cu 1.222 milioane de lei;
** Serviciul de Telecomunicaţii Speciale: +121 de milioane de lei;
** Ministerul Agriculturii: +64,6 milioane de lei;
** Ministerul Afacerilor Externe: +55,0 milioane de lei;
** Ministerul Justiţiei: +43,7 milioane de lei;
** Ministerul Public: +43,5 milioane de lei;
** Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice: +40,3 milioane de lei.
Diminuări ale bugetelor ordonatorilor principali de credite se consemnează la:
** Ministerul Transporturilor: -985 de milioane de lei;
** Ministerul Sănătăţii: -613,9 milioane de lei.
Bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 694 de milioane de lei, la cheltuieli cu suma de 202,2 milioane de lei, cu un excedent de 491,8 milioane de lei.
Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se majorează atât la venituri, cât şi la cheltuieli, cu suma de 53,5 milioane de lei.