Guardian: Partidele de dreapta ar putea folosi criza locuințelor din Europa pentru a stârni ura

0
Publicat:

Ziarul a reamintit că proteste împotriva creșterii prețurilor de închiriere au avut loc recent la Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano și Londra.

Foto: Arhiva Adevărul
Foto: Arhiva Adevărul

Partidele de extremă dreaptă din Uniunea Europeană ar putea folosi criza accesibilității locuințelor pentru a provoca proteste și a crea tensiune socială, relatează ziarul The Guardian cu referire la experții ONU.

În opinia ziarului, „partidele de extremă dreaptă prosperă atunci când pot exploata decalajele sociale create de lipsa investițiilor și planificarea guvernamentală inadecvată”. Potrivit publicației, o situație similară s-a dezvoltat în multe țări din UE, iar criza locuințelor afectează nu numai „persoanele cu venituri mici, migranții și familiile monoparentale, ci și clasa de mijloc”.

The Guardian a reamintit că protestele împotriva creșterii prețurilor de închiriere au avut loc recent la Lisabona, Amsterdam, Praga, Milano și Londra. Ziarul a opinat că „chiriile inaccesibile” și prețurile ridicate ale proprietăților înaintea alegerilor pentru Parlamentul European „risc să devină un câmp de luptă politic cheie pe continent”.

Publicația a adăugat că, potrivit agenției europene de statistică (Eurostat), între 2010 și 2022, prețurile locuințelor în cele 27 de țări UE au crescut cu 47%, iar costurile închirierii cu 18%. În unele țări UE, o cincime din gospodării cheltuiesc cel puțin 40% din venitul net pe locuințe.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite