Grigorescu, despre site-ul care i-a adus 800.000 de lei: Am o viaţă profesională privată, există clauze de confidenţialitate. Este „optim“ să nu comentez

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Energiei, Victor Grigorescu, a afirmat, într-o emisiune difuzată duminică de Digi 24, că veniturile de aproape 800.000 de lei obţinute prin cedarea platformei Monitoreu.com reprezintă o parte din „viaţa sa profesională privată“, oficialul refuzând să spună cine este beneficiarul final al tranzacţiei şi de ce aceasta s-a făcut printr-un paradis fiscal. Grigorescu a spus, însă, că banii au fost impozitaţi în România.

„E un lucru foarte bun că aceste lucruri sunt investigate, inclusiv de către ANI. Vorbim în cazul de faţă de o tranzacţie privată, care nu are legătură cu viaţa mea profesională. Este o tranzacţie care a început şi s-a terminat înainte ca eu să mă fi gândit vreodată să ocup o funcţie ministerială“, a spus Grigorescu.

La întrebările jurnaliştilor, ministrul nu a dorit să facă alte precizări, spunând că are o „viaţă profesională privată“. „Am o viaţă profesională privată, care a început cu mult înainte de minister şi care va continua şi după încheierea acestui mandat. Ţin foarte mult la acest lucru, pentru că nu sunt un om născut în scaunul ministerial. (...) Este o tranzacţie grevată de o regulă firească de confidenţialitate a acestor tipuri de tranzacţii private. Aceste sume sunt declarate, sunt impozitate în România şi acesta este lucrul important“, a explicat el.

Ministrul a repetat insistent că această tranzacţie precede funcţiei sale din Guvern şi nu este „optim“ să comenteze, mai ales că există o investigaţie ANI în curs.

„Daţi-mi şi mie voie să nu trebuiască să mă justific de fiecare dată când apare o speculaţie şi să spun din nou că această tranzacţie este una privată, nu are nicio legătură cu actuala funcţie, s-a încheiat cu mult timp înainte. Este în momentul de faţă o investigaţie în curs, iar declaraţia mea este extrem de clară, se referă la o tranzacţie cu mult înainte ca eu să mă fi gândit să accept vreodată o asemenea poziţie“, a afirmat Grigorescu.

Întrebat de ce îi este dificil să ofere răspunsuri la întrebările cu privire la obiectul tranzacţiei, ministrul a spus că, „având în vedere circumstanţele, cred că este optim să nu comenteze nimic“.

Ministrul Energiei a precizat că a avut discuţii cu premierul Dacian Cioloş pe această temă, dar nu a dezvăluit conţinutul acestora.

Site-ul monitoreu.com, nefuncţional acum

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a anunţat, în septembrie, că va verifica declaraţiile de avere ale lui Victor Vlad Grigorescu, ministrul Energiei.

Grigorescu menţionează că a trecut încă de la început în declaraţiile sale personale de avere o tranzacţie începută la data de 1 aprilie 2014 şi finalizată la data de 31 martie 2015.

Ministrul a susţinut zilele trecute că obiectul tranzacţiei menţionate este o platformă online dedicată analizei pe surse deschise a politicilor comerciale comune a Uniunii Europene prin care se agregau datele vizând aceste politici, inclusiv date statistice oferite de Eurostat.

„Domeniul de internet pe care a fost funcţională platforma este monitoreu.com. Domeniul respectiv  fost înregistrat în anul 2012 şi se află în continuare în proprietatea mea“, spune ministrul Energiei. Site-ul nu este activ în acest moment, iar o imagine din 2014 salvată în arhiva internetului arată că platforma cu pricina nu era decât un agregator de ştiri.

„Bunul mobil“, trecut printr-un paradis fiscal

Ministrul a trecut, în declaraţia sa de avere, că a obţinut bani din cedarea folosinţei unui „bun mobil“ către o firmă din insulele britanice Turks & Caicos, un paradis fiscal, fără a specifica despre ce bun este vorba.

În declaraţia de avere semnată pe 17 decembrie 2015, la scurt timp după numirea în funcţia de ministru al Energiei, Victor Grigorescu arăta că a încasat 568.050, fără a preciza dacă este vorba de lei sau euro, din cedarea folosinţei, fără să ofere alte amănunte legate de bunuri şi sursa venitului.

În 14 iunie 2016, Victor Grigorescu a completat o nouă declaraţie de avere, obligatorie pentru anul fiscal 2015.

În declaraţia din iunie, ministrul Energiei a menţionat că a cedat folosinţa unui bun mobil către o societate offshore, în perioada 15 ianuarie- 15 aprilie 2015, pentru suma de 237.500 lei.

Ministrul nu a trecut nici de data aceasta declaraţia de avere despre ce bun mobil este vorba.

Premierul Dacian Cioloş l-a convocat, vineri, la Palatul Victoria, pe ministrul Energiei, Victor Grigorescu pentru a discuta, printre altele, suspiciunile legate de acurateţea declaraţiilor de avere ale ministrului. Potrivit unor surse guvernamentale citate de News.roprecizând că o eventuală demisie a lui Grigorescu ar putea fi luată în discuţie după ce se va pronunţa Agenţia Naţională de Integritate, în legătură cu eventuale venituri nedeclarate.

EconomiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite