Grigorescu: 100.000 de gospodării din România nu sunt racordate la reţeaua de electricitate, 10.000 dintre ele vor fi conectate anul viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aproximativ 100.000 de gospodării din România sunt în prezent neracordate la reţeaua de electricitate
Aproximativ 100.000 de gospodării din România sunt în prezent neracordate la reţeaua de electricitate

Un număr de 100.000 de gospodării din România sunt în prezent neracordate la reţeaua de electricitate, dar 10.000 dintre ele vor fi racordate anul viitor cu ajutorul granturilor SEE şi norvegiene, a declarat Victor Grigorescu, ministrul Energiei, în cadrul conferinţei „Green Industry Innovation“.

„Norvegia este parte integrantă din proiectele derulate în România. Atunci când adaugi un număr de idei bune care au fost cuantificate şi te uiţi la impactul asupra comunităţilor, cred că este un lucru semnificativ (...) Faptul că putem canaliza bani în ceva în ce oamenii cred, în iniţiative reale, este un lucru semnificativ (...) pentru prima dată, abordăm subiectul sărăciei energetice, în noul exerciţiu financiar pentru granturile SEE şi Norvegiene. Vorbim, aşadar, despre conectarea la reţeaua de energie electrică. Estimăm că, la ora actuală, avem cam 100.000 de gospodării care sunt în continuare neracordate la reţeaua de electricitate. În acest sens, am discutat o serie de soluţii, prin care fondurile norvegiene să ne poată ajuta să rezolvăm această problemă. Mă bucur că am introdus pe lista de priorităţi un număr de 10.000 de gospodării care ar urma să fie racordate, în cursul anului viitor, la reţeaua de energie electrică, ceea ce înseamnă 10% din totalul de 100.000“, a declarat Grigorescu, potrivit Agerpres. 

România va beneficia de fonduri nerambursabile în valoare de 502,5 milioane de euro, prin intermediului granturilor SEE (Spaţiul Economic European) şi Norvegiene în exerciţiul financiar 2014 - 2021, în urma Memorandumurilor de Înţelegere parafate, joi, de către ministrul Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, şi secretarul de stat in cadrul Ministerului Norvegian al Afacerilor Externe, Elsbeth Tronstad, respectiv ministrul norvegian pentru SEE şi Afaceri Europene, Elisabeth Vok Aspaker.

Potrivit noilor acorduri, se va avea în vedere finanţarea unor domenii, precum dezvoltarea locală şi combaterea sărăciei, îmbunătăţirea situaţiei romilor, sănătate publică, inovare, mediu de afaceri şi IMM-uri, sectorul ONG, cercetare şi educaţie, eficienţă energetică, energie regenerabilă şi mediu, patrimoniu şi schimb cultural, justiţie, servicii corecţionale şi afaceri interne.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite