Grecia vinde participațiile deținute la cele mai mari patru bănci ale sale

0
Publicat:

Grecia a anunțat că va începe în această toamnă vânzarea participaţiilor deţinute la cele mai mari patru bănci ale sale, au declarat pentru Reuters surse din domeniul bancar.

Clădire pe care scrie Bank
Grecia va vinde participațiile deținute la patru bănci

Grecia va începe în această toamnă să vândă participații la cele mai mari patru bănci ale sale, au declarat luni oficiali din sector și bancherii, marcând cea mai recentă etapă în redresarea țării din criza financiară pe care a suferit-o în deceniul precedent.

Fondul de salvare bancar controlat de stat HFSF va vinde separat participațiile la National Bank of Greece (NBG) (NBGr.AT), Piraeus Bank (BOPr.AT), Alpha Bank (ACBr.AT) și Eurobank (EURBr.AT) pe care le-a achiziționat. la rândul său, pentru injectarea a aproximativ 50 de miliarde de euro (56,2 miliarde de dolari) pentru recapitalizarea creditorilor în timpul crizei financiare a țării.

Participația de 1,4% deținută de HFSF în Eurobank va fi primul scos la vânzare, potrivit unui bancher care cunoaște problema. Conducerea băncii a declarat că intenționează să își răscumpere acțiunile în a doua jumătate a anului.

„Eurobank va înainta o propunere către HFSF de a-și răscumpăra acțiunile până la sfârșitul lunii august”, a declarat pentru Reuters o a doua sursă implicată în proces.

HFSF deține, de asemenea, un pachet de 9% în Alpha, 27% în Piraeus Bank și 40,4% în National Bank of Greece (NBG).

„A doua vânzare va implica probabil un pachet de aproximativ 20% din Banca Națională a Greciei”, a spus a doua sursă, adăugând că încă nu a fost luată o decizie finală.

Acțiunile băncilor grecești (.FTATBNK) au câștigat aproximativ 68% până acum în acest an, deoarece investitorii au prețuri în Grecia recâștigându-și statutul de gradul investițional după 13 ani.

Băncile și-au redus ratele creditelor neperformante la sub 8% în 2022 de la 45% în 2016. Toate au raportat profituri puternice în 2022, ajutate de rate mai mari ale dobânzilor, și speră să reia plata dividendelor anul viitor, pentru prima dată de atunci. criza datoriilor din Grecia a izbucnit în 2010.

Vânzarea Piraeus Bank și participația la Alpha Bank va urma mai târziu în cursul anului sau în 2024”, al doilea oficial.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite