Goldman Sachs, tranzacții de 289 de miliarde de dolari cu CDS-urile statelor PIIGS

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea de-a cincea bancă din Statele Unite din punct de vedere al activelor deținute, Goldman Sachs, a dezvăluit, pentru prima dată, valoarea brută a CDS-urilor achiziționate și revândute ale obligațiunilor suverane grecești, irlandeze, portugheze, italiene și spaniole: 289 de miliarde de dolari.

Potrivit raportului anual transmis către U.S. Securities and Exchange Commission (Comisia care supraveghează şi reglementează piaţa de capital americană), pentru anul 2011, Goldman Sachs Group (GS) a realizat în cursul anului respectiv tranzacţii în valoare de 142,4 miliarde de dolari cu CDS-urile (contracte de protecţie împotriva eventualităţii unei intrări în incapacitate de plată a unui stat) ale celor cinci economii europene cunoscute drept PIIGS (Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia, Spania). Totodată GS a cumpărat astfel de contracte cu valoarea brută de 147,3 miliarde de dolari, se arată în același raport citat de agenția de știri Bloomberg.

Îmbunătățirea transparenței pe Wall Street

Instituțiile de reglementare și investitorii au făcut numeroase demersuri pentru a determina băncile de pe Wall Street să mărească transparența cu privire la pierderile potențiale de pe urma celor cinci țări aflate în centrul crizei datoriilor suverane europene. Anterior, GS a raportat doar așa-zisa expunere pe datoriile celor cinci națiuni, fără a divulga angajamentele sau plățile condiționate, precum CDS-urile.

GS a declarat, totodată, că noile reglementări impuse pieţelor vor reduce deţinerile de CDS-uri asociate riscurilor celor cinci țări se vor reduce la doar 21,1 miliarde de dolari, iar cantitatea vândută va fi redusă la 16,2 miliarde de dolari. Aceste sume teoretice exclud garanțiile precum și produsele financiare derivate din afara acelor state care ar putea diminua riscul, conform raportului.

Economie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite